Cara Membuka Perniagaan Dobi

Perniagaan dobi agak mudah dimulakan, walaupun anda tidak mempunyai pengalaman dalam industri ini, tetapi ini bermakna anda mungkin akan menghadapi banyak pesaing. Sebelum membuka kedai, pastikan anda menjumpai lokasi utama, mengetahui bagaimana anda akan membezakan diri anda dari persaingan dan meneliti kos bekalan dan yuran.

 1. Tulis Rancangan Perniagaan

 2. Tulis rancangan perniagaan. Huraikan cara perniagaan anda berjalan secara bertulis. Senaraikan perkhidmatan yang akan anda berikan, termasuk perkhidmatan khusus seperti cucian dan lipat, pengambilan dan penghantaran. Tentukan pasaran sasaran anda - pelajar kolej, penduduk bangunan pangsapuri, profesional yang sibuk - dan selidik sejauh mana perniagaan dobi lain di kawasan anda memenuhi keperluan penduduk ini.

 3. Pertimbangkan idea untuk membezakan perniagaan anda daripada pesaing, seperti menawarkan harga yang lebih rendah, perkhidmatan khusus atau kawasan yang lebih menarik bagi pelanggan. Terangkan rancangan pemasaran, harga dan bekalan yang anda perlukan, seperti mesin penjual pencuci, mesin basuh, pengering dan meja lipat.

 4. Cari Lokasi yang Sesuai

 5. Cari lokasi yang sesuai. Pilih kawasan yang dapat diakses atau dihuni oleh pasar sasaran anda. Sewa ruang berhampiran bangunan pangsapuri untuk menarik pelanggan yang tidak mempunyai mesin dobi di rumah. Elakkan membuka kedai dengan persaingan berdekatan.

 6. Pilih lokasi dengan tempat letak kenderaan di luar jalan, jika boleh, untuk kemudahan pelanggan. Beli perniagaan dobi yang ada untuk menjimatkan masa dan wang untuk mencari peralatan.

 7. Beli Peralatan yang Diperlukan

 8. Beli peralatan yang diperlukan. Pesan mesin basuh, pengering, mesin duit syiling, kereta dobi dan mesin layan diri. Cari di laman lelongan dalam talian untuk tawaran peralatan terpakai. Beli mesin basuh teratas untuk menjimatkan wang.

 9. Menurut Usahawan, ini berharga $ 500 hingga $ 700 setiap satu, sementara mesin cuci muatan depan berharga $ 3,500 hingga $ 20,000 setiap satu. Pertimbangkan untuk membeli sistem kad dan bukannya mesin ganti, kerana kad akan mengesan jumlah beban yang dilakukan pelanggan dan membolehkan anda menukar harga dengan lebih mudah.

 10. Permit dan Pendaftaran yang Selamat

 11. Permit dan pendaftaran selamat. Kunjungi kerani bandar anda untuk memohon lesen perniagaan. Tanyakan apakah perbandaran anda menghendaki anda memiliki lesen jabatan kesihatan, permit bomba atau izin kawalan pencemaran udara dan air. Bayar sebarang sambungan pembetung dan air buangan yang diperlukan oleh kerani bandar anda.

 12. Pasarkan Perniagaan Dobi Anda

 13. Pasarkan perniagaan dobi anda. Iklankan secara tempatan dengan meletakkan penyangkut pintu di pintu bangunan pangsapuri. Sertakan senarai perkhidmatan anda dan tawarkan kupon kepada pelanggan baru. Bezakan perniagaan dobi anda dari persaingan anda dengan menekankan sebarang perkhidmatan atau faedah khusus, seperti televisyen, Internet tanpa wayar percuma dan sofa. Gantung risalah di papan buletin tempatan dan letakkan iklan di surat khabar cetak atau dalam talian.

 14. Perkara yang Anda Perlu

  • Mesin basuh

  • Pengering

  • Mesin duit syiling atau mesin kad

  • Kereta dobi

  • Mesin layan diri pencuci

  • Penyangkut pintu

  • Penumpang

  Petua

  Perniagaan dobi boleh menjadi mahal untuk dimulakan. Teliti dengan teliti kos membuka kedai sebelum anda menjalankan perniagaan. Perniagaan dobi sering diminta untuk membayar yuran penyambungan pembetung setiap mesin basuh. Menurut Usahawan, bayaran ini boleh berkisar antara $ 200 hingga $ 8,000 setiap mesin basuh, bergantung pada kawasannya, jadi kumpulkan maklumat ini lebih awal dalam penyelidikan anda.