Bagaimana Syarikat Bon Bail Bekerja?

Syarikat bon jaminan membantu individu yang telah didakwa dengan kesalahan jenayah tinggal di luar penjara secara sah sementara menunggu perbicaraan. Undang-undang negara mengatur perusahaan bon jaminan, dan peraturannya cukup rumit. Usahawan yang mungkin mempertimbangkan untuk memasuki perniagaan ini harus sedar bahawa ada kecenderungan kuat di kalangan aktivis dan kumpulan undang-undang untuk menganjurkan penghapusan atau pengurangan syarat jaminan tunai dalam sistem pengadilan, yang dapat membuat syarikat bon jaminan menjadi usang.

Apa itu Bail?

Apabila orang telah didakwa dengan kesalahan jenayah, mereka muncul di hadapan hakim yang menentukan sama ada mereka boleh dibebaskan ke dalam masyarakat sebelum menjalani perbicaraan. Dalam beberapa kes, tertuduh boleh dibebaskan atas pengakuannya sendiri, yang bermaksud bahawa pengadilan mempercayai individu tersebut untuk hadir pada tarikh pengadilan berikutnya dan mematuhi semua syarat yang ditetapkan oleh hakim, seperti memegang pekerjaan atau menahan diri daripada menggunakan alkohol.

Sekiranya seorang hakim tidak yakin bahawa tertuduh akan memenuhi tuntutan pengadilan, dia dapat meminta individu tersebut menjamin kepulangannya ke mahkamah dengan memasukkan sejumlah wang tertentu. Pembayaran ini disebut jaminan, dan dapat berkisar dari jumlah yang relatif rendah hingga berjuta-juta. Mahkamah menyimpan wang tersebut sehingga perbicaraan selesai. Sekiranya tertuduh telah memenuhi syarat jaminan, wang akan dikembalikan.

Apa yang Dilakukan Syarikat Bail Bond?

Dalam banyak kes, tertuduh tidak mampu membayar jumlah jaminan penuh. Sekiranya dia tidak dapat mengumpulkan dana dari keluarga dan rakan-rakannya, dia mungkin dapat meminta bantuan syarikat jaminan wang. Syarikat bon jaminan menjual tertuduh sebagai jaminan, yang bertindak sebagai insurans yang akan ditunjukkan oleh tertuduh di mahkamah apabila diperintahkan untuk melakukannya. Individu yang memiliki syarikat jaminan bon kadangkala dikenali sebagai penjamin jaminan.

Kos jaminan penjara biasanya merupakan peratusan jaminan. Jumlah ini mungkin dibatasi oleh undang-undang negara, tetapi seringkali sekitar 10 persen dari jumlah jaminan. Di samping itu, syarikat jaminan boleh meminta tertuduh untuk mendapatkan jaminan dengan jaminan, seperti surat ikatan rumah, atau kereta, perhiasan atau barang berharga lain. Seorang rakan atau ahli keluarga tertuduh mungkin bersetuju untuk memberikan jaminan untuk mendapatkan ikatan tersebut. Dari sana, syarikat bon jaminan menghantar wakil ke mahkamah untuk membayar sebahagian jaminan dan pembayaran jaminan selebihnya sekiranya tertuduh tidak muncul ketika diminta untuk melakukannya.

Bagaimana Perkhidmatan Bon Penjamin Menjana Wang?

Perkhidmatan bon jaminan menghasilkan wang dari kos bon. Peratusan yang dibayar oleh pelanggan tidak dikembalikan kepadanya tetapi dikumpulkan sebagai bayaran untuk bon itu sendiri. Inilah sebabnya mengapa sebilangan penasihat undang-undang menyarankan agar pelanggan berusaha untuk tidak menggunakan perkhidmatan bon sekiranya mungkin. Peguam kadang-kadang akan berusaha untuk bekerjasama dengan hakim untuk mengurangkan jumlah jaminan sehingga tertuduh dan keluarganya tidak diminta membayar sejumlah besar wang sehingga mereka tidak akan dapat kembali.

Apa yang Berlaku Apabila Pelanggan Melangkau Mahkamah?

Dalam kebanyakan kes, tertuduh mematuhi kehendak mahkamah. Namun, sebilangan pelanggan gagal melakukannya. Apabila ini berlaku, pemilik syarikat bon jaminan diberi kuasa oleh undang-undang untuk menangkap pelanggan mereka dan membawa mereka ke pengadilan. Pelanggan sering diambil oleh ejen penguatkuasaan jaminan profesional, kadang-kadang dikenali sebagai pemburu hadiah, yang dilatih untuk mengesan dan menangkap pelarian dengan selamat. Sekiranya pelanggan tidak dapat ditemukan, syarikat bon jaminan bertanggungjawab untuk membayar jaminan kepada pengadilan. Ini boleh memaksa syarikat untuk merampas sebarang aset yang digunakan sebagai jaminan untuk bon tersebut. Ini termasuk jaminan yang ditawarkan oleh pihak ketiga, seperti rakan dan ahli keluarga.

Bagaimana Anda Menjadi Penjamin Penjamin?

Proses untuk menjadi penjamin jaminan adalah berbeza bagi setiap negeri, tetapi biasanya memerlukan individu untuk menyelesaikan program latihan yang diluluskan, menjalani pemeriksaan latar belakang dan mendapatkan jaminan. Banyak negeri juga memerlukan ejen bon jaminan berlesen untuk menyelesaikan kursus pendidikan berterusan sebagai syarat pembaharuan lesen. Sebagai tambahan kepada perlesenan ejen individu, undang-undang negara juga memerlukan perniagaan itu sendiri menjalani proses perlesenan korporat yang berasingan.

Perkhidmatan yang lain

Beberapa syarikat bon jaminan menawarkan perkhidmatan di luar untuk mengikat mereka yang telah dituduh melakukan jenayah. Perkhidmatan khas termasuk proses proses, yang bermaksud menyerahkan dokumen undang-undang kepada terdakwa dalam kes sivil, dan juga penyiasatan swasta. Keahlian untuk kedua-dua perdagangan sering bertindih dengan kemahiran penjamin, yang mungkin perlu mengesan klien yang gagal hadir di mahkamah.

Perlu diperhatikan bahawa negara mengatur kedua-dua pelayan proses dan detektif swasta, jadi individu yang menawarkan salah satu atau kedua-dua perkhidmatan mungkin perlu mendapatkan lesen profesional yang terpisah untuk setiap perdagangan. Pemilik perkhidmatan bon jaminan harus meneliti undang-undang di negeri mereka untuk mengetahui jenis syarat pelesenan yang harus mereka penuhi. Untuk mendapatkan lesen berasingan mungkin memerlukan bayaran tambahan, program latihan dan jaminan.

Pertimbangan Penting

Individu yang memasuki industri ini harus menyedari potensi risiko yang terlibat. Ini termasuk:

  • Bekerja dalam sistem peradilan jenayah: Walaupun tidak semua orang yang mencari jaminan boleh melakukan jenayah, banyak pelanggan telah, atau pernah berada di masa lalu. Sangat sukar untuk bekerja dengan populasi ini, terutamanya kerana ramai yang mungkin menghidap penyakit mental atau ketagihan dadah.

  • Merampas aset keluarga: Ramai ahli keluarga ingin melakukan perkara yang betul dan akan bersetuju untuk memberikan jaminan untuk mendapatkan ikatan. Sekiranya tertuduh menjadi buronan, syarikat jaminan boleh mengambil aset tersebut, seperti rumah, kereta atau harta benda lain. Dalam beberapa kes yang melampau, individu yang membuat jaminan, bersama dengan ahli keluarga mereka, mungkin menjadi kehilangan tempat tinggal kerana penyitaan rumah. Walaupun amalan ini diperlukan bagi syarikat untuk terus berniaga, ia boleh membebankan emosi.
  • Mengupah ejen pemulihan (pemburu hadiah): Ejen pemulihan mempunyai kekuatan yang besar ketika berusaha mengesan buronan. Kekuatan ini termasuk beroperasi di beberapa negeri dan dapat menggunakan kekuatan ketika menangkap seorang buronan. Oleh kerana tahap kewibawaan dan tanggungjawab ini, pemilik syarikat bon jaminan perlu berhati-hati ketika mengambil agen pemulihan dan menetapkan parameter yang jelas mengenai tingkah laku mereka ketika mencari pelanggan.
  • Liabiliti kewangan: Syarikat bon jaminan bertanggungjawab secara kewangan untuk pelanggan yang tidak hadir di mahkamah. Syarikat perlu mempunyai aliran tunai yang mencukupi untuk menguruskan kos membayar jumlah jaminan sepenuhnya dan mengupah ejen pemulihan jaminan untuk mencari pelanggan yang buronan.

  • Pematuhan peraturan: Perkhidmatan bon jaminan sering diatur ketat oleh undang-undang negara. Pemilik mesti berusaha untuk mematuhi undang-undang dan peraturan yang dapat berubah dari masa ke masa.