Cara Merakam Suara Pada MacBook Pro

Keupayaan untuk membuat rakaman suara cepat di komputer anda boleh menjadi alat yang berguna untuk pemilik perniagaan kecil. Sama ada anda ingin membuat beberapa nota suara atau membuat rakaman instruksional audio, anda boleh menggunakan aplikasi GarageBand pada MacBook Pro anda untuk merakam. Walaupun aplikasi ini menawarkan banyak fitur rumit yang dirancang untuk pemuzik, anda dapat menggunakan fitur "Suara" untuk merakam suara anda dan mengeksport rakaman sebagai file audio.

1

Buka Aplikasi GarageBand pada MacBook Pro anda. Buka fail baru dan klik pada pilihan "Suara" di tetingkap yang memaparkan pilihan rakaman anda.

2

Taipkan tajuk untuk rakaman anda di medan "Simpan Sebagai". Pilih lokasi di komputer anda tempat anda ingin menyimpan fail rakaman menggunakan menu drop-down berlabel "Where." Klik butang "Buat" untuk membuka tetingkap rakaman.

3

Klik pada pilihan "Male Basic" di bar sisi kiri jika anda lelaki. Klik pada pilihan "Asas Wanita" di bar sisi kiri jika anda wanita.

4

Klik pada butang yang ditandai dengan simbol "Rekod" berwarna merah di bahagian bawah tetingkap untuk memulakan rakaman. Klik butang yang ditandai dengan simbol "Main" untuk berhenti merakam. Anda boleh mengklik butang "Rakam" sekali lagi untuk meneruskan rakaman jika dikehendaki dan klik butang "Main" sekali lagi untuk berhenti.

5

Klik pada pilihan "Share" di menu program di bahagian atas layar dan pilih "Export Song to Disk" untuk menyimpannya sebagai fail yang serasi secara meluas di komputer anda. Pilih pilihan "Kompres" untuk ukuran fail yang lebih kecil jika dikehendaki dan pilih "AAC Encoder" atau "MP3 Encoder." Gunakan menu lungsur di bawah untuk memilih "Kualiti Rendah", "Kualiti Sederhana", "Kualiti Tinggi" atau "Kualiti Tertinggi." Semakin tinggi kualitinya, semakin besar failnya dan semakin lama diperlukan untuk dieksport. Klik butang "Eksport".

6

Ketik nama untuk fail suara yang dieksport dan pilih lokasi tempat anda ingin mengeksportnya apabila diminta. Tunggu fail anda dieksport dan fail suara yang anda rakam muncul di folder yang anda tentukan.