Perbezaan Antara Bekalan Pejabat & Perbelanjaan untuk Tujuan Cukai

Membuka dan menjalankan perniagaan memerlukan wang, sama ada dibelanjakan untuk kos permulaan, overhead, upah, atau bekalan pejabat semudah notepad. Terdapat tiga jenis kategori perbelanjaan pejabat yang perlu dipertimbangkan: perbelanjaan pejabat umum, bekalan pejabat dan peralatan pejabat besar seperti perabot. Semua perlu ditangani dengan betul ketika syarikat menyediakan cukai perniagaan mereka untuk menerima potongan.

Perbelanjaan Pejabat Am berbanding Bekalan

Perbelanjaan pejabat am berkaitan dengan operasi pejabat. Senarai perbelanjaan pejabat am anda mungkin merangkumi komputer meja dan komputer riba dan tablet, sistem telefon pejabat dan telefon bimbit pekerja, perisian perakaunan, perkhidmatan laman web dan bayaran internet. Perbelanjaan operasi lain mungkin termasuk perkhidmatan pembersihan dan utiliti.

Bekalan pejabat adalah barang jangka pendek yang mesti diisi semula atau diganti. Inline Accounting menasihatkan bahawa, bergantung pada jenis perniagaan, mereka termasuk dakwat pencetak, toner, kopi, staples, pen, air dan alat tulis, termasuk invois kertas. Item besar yang memerlukan lebih banyak wang, seperti perabot pejabat, dianggap sebagai peralatan perniagaan.

Perbelanjaan Perniagaan berbanding Perbelanjaan Modal

Perbelanjaan modal adalah wang yang digunakan oleh perniagaan untuk memperoleh, mengekalkan dan memperbaiki aset fizikal utama. Pengeluaran ini berlaku ketika syarikat membuat pelaburan besar, mengembangkan operasi, atau memulai projek besar. Ini termasuk membina gudang baru, memasang atap baru, atau membeli armada trak.

Ini adalah kategori yang berbeza dari perbelanjaan perniagaan. Perbelanjaan modal adalah untuk keperluan perniagaan jangka panjang, sementara perbelanjaan perniagaan lebih jangka pendek. Perbelanjaan modal tidak dapat dikurangkan sepenuhnya dengan cara yang sama seperti perbelanjaan dan keperluan pejabat.

Peraturan Perbelanjaan Perniagaan IRS am

Freshbooks menjelaskan bahawa perbelanjaan perniagaan seperti bekalan pejabat dapat ditolak dari penyata cukai sekiranya perniagaan tersebut beroperasi untuk memperoleh keuntungan. Secara umum, perbelanjaan perniagaan harus "biasa dan perlu." Dengan kata lain, mereka harus menjangkakan kos untuk menjalankan jenis perniagaan dan diperlukan untuk operasi sehari-hari dan jangka panjang.

Perbelanjaan perniagaan mesti dipisahkan dari belanja modal, perbelanjaan yang digunakan untuk menentukan biaya barang yang dijual, dan perbelanjaan pribadi. Secara amnya, anda boleh memotong jumlah perbelanjaan perniagaan jika memenuhi kriteria "biasa dan perlu" dan bukan perbelanjaan modal.

IRS mempunyai peraturan yang berbeza untuk perniagaan yang berasal dari rumah. Pemilik perniagaan ini mesti membezakan antara item yang digunakan secara eksklusif untuk perniagaan dan yang bukan. Komputer riba yang digunakan untuk kerja sekolah anak-anak tidak boleh digolongkan sebagai perbelanjaan perniagaan. Sekiranya ia digunakan untuk perniagaan beberapa waktu, anda mungkin dapat memotong sebahagian daripada perbelanjaan tertentu.

Apa yang ada di Senarai Perbelanjaan Perniagaan

Perniagaan yang tidak terletak di kediaman mungkin dapat memotong pelbagai perbelanjaan perniagaan. Syarikat besar mungkin mempunyai potongan yang lebih layak daripada yang kecil. Senarai perbelanjaan perniagaan syarikat besar mungkin termasuk sewa, insurans, sewa peralatan, yuran bank, yuran pemprosesan gaji, program rawatan kesihatan dan faedah pekerja, dan yuran undang-undang.

Syarikat kecil mungkin juga dapat mengurangkan banyak kos ini. Perniagaan yang menggunakan jurujual mungkin dapat mengurangkan kos untuk kereta syarikat, perjalanan, penginapan dan latihan. Menurut Ageras, perbelanjaan tambahan yang berkaitan dengan penyelenggaraan, pembaikan dan pakaian seragam juga boleh ditolak.

Senarai perbelanjaan pejabat yang layak untuk perniagaan dari rumah agak berbeza. Pasti ada kawasan di rumah yang digunakan secara eksklusif untuk menjalankan perniagaan. Senarai perbelanjaan perniagaan ini boleh merangkumi sebahagian daripada cukai harta tanah dan faedah gadai janji, talian telefon yang terpisah yang hanya digunakan untuk syarikat, insurans, sistem keselamatan, penyelenggaraan rumah, dan pemeliharaan dan pembaikan.

Potongan Perbelanjaan Pejabat Kecil

Untuk menuntut pemotongan perbelanjaan pejabat, perniagaan mesti menyimpan resit terperinci. Apabila perniagaan memfailkan borang cukai, ia memotong bekalan pejabat dari keuntungan. Oleh itu, syarikat yang memperoleh keuntungan $ 100,000 dan membelanjakan $ 15,000 untuk keperluan pejabat mempunyai keuntungan $ 85,000 untuk tujuan cukai, kecuali ada potongan lain.

Perbelanjaan perniagaan am dan pentadbiran biasanya ditolak pada tahun yang sama dengan pembayarannya. Terdapat pengecualian untuk kos yang berkaitan langsung dengan memulakan perniagaan baru; ini mesti ditulis dalam jangka masa lima tahun.

Terdapat peraturan bagaimana perkara seperti perbelanjaan hiburan dan hadiah pelanggan dapat ditolak. Sebagai contoh, pemilik perniagaan boleh memotong 50 peratus makanan pelanggan, tetapi ini hanya terhad kepada satu orang; makanan berkumpulan dan pesta tidak dikira. Untuk hadiah pelanggan, pemotongan 25 peratus dibenarkan.

Potongan Perbelanjaan Pejabat Rumah Tangga

Ruang pejabat rumah fizikal boleh dikurangkan dengan salah satu daripada dua cara: dipermudahkan atau standard. IRS menjelaskan pemotongan untuk kaedah yang disederhanakan sebagai "$ 5 per kaki persegi ruang pejabat hingga 300 kaki persegi." Kaedah standard lebih rumit; ia mengesan perbelanjaan sebenar dan mengira nombor akhir berdasarkan peratusan kediaman yang digunakan untuk perniagaan.

Potongan perbelanjaan pejabat rumah lain juga dikira sebagai peratusan berdasarkan ruang pejabat atau jarak tempuh. Ini termasuk pengangkutan, perkhidmatan internet, penggunaan telefon, dan barang-barang lain.

Kaedah Mengkategorikan Perbelanjaan

Perbelanjaan perniagaan boleh dibahagikan kepada tiga kategori: tetap, berubah-ubah dan berkala. Kos tetap tetap sama tetapi mungkin sedikit berubah pada waktu tertentu, seperti setahun. Contoh yang jelas dari ini adalah pembayaran sewa bulanan yang meningkat setelah 12 bulan.

Perbelanjaan berubah-ubah tidak konsisten dan dapat menanggung perbelanjaan terbesar perniagaan. Ini dapat dilihat pada kos pembayaran gaji, bil utiliti, pembelian inventori dan pelancaran produk baru. Perbelanjaan berkala tidak dijangka dan sukar untuk dirancang. Perlu membuat pesanan yang besar dan tidak betul, mengganti sistem komputer, atau membuka pejabat baru semuanya adalah sebahagian daripada ini.

Bagaimana Susut Nilai Berfungsi?

IRS membenarkan pemilik perniagaan kecil untuk menghapus $ 18,000 pertama yang dibayar untuk peralatan yang dibeli untuk kegunaan perniagaan hanya pada tahun tertentu. Sekiranya perniagaan biasanya membeli sebilangan besar peralatan ini setiap tahun, ia mungkin ingin segera memanfaatkan potongan cukai sepenuhnya.

Sekiranya lebih daripada kos berubah atau berkala, pemilik perniagaan mungkin ingin memanfaatkan penyusutan. Ini adalah pengurangan nilai aset dengan berlalunya masa. Susut nilai ditolak cukai untuk pemilik perniagaan dan berdasarkan formula IRS. Ini membolehkan orang yang mengemukakan untuk mengira kos pembelian dari masa ke masa untuk menyebarkannya.

Beberapa jenis perbelanjaan pejabat boleh diklasifikasikan sebagai aset tetap pada kunci kira-kira dan boleh disusutkan. Syarikat menggunakan aset tetap untuk mendapatkan pendapatan jangka panjang, dan aset ini tinggal bersama syarikat untuk jangka masa yang lebih lama. Contohnya termasuk kenderaan syarikat, perabot, komputer dan mesin.

Sumber Berguna untuk Pemfailan Cukai

IRS mempunyai banyak maklumat di laman webnya yang dapat membantu pemilik perniagaan membuat persiapan cukai. Penerbitan IRS 535 mengenai perbelanjaan perniagaan mempunyai garis panduan untuk topik yang merangkumi perbelanjaan sewa, membayar pekerja, pelunasan dan penipisan.

Borang ini juga merujuk kepada Business Services Online, yang ditaja oleh Pentadbiran Keselamatan Sosial. Business Services Online menyediakan pilihan pemfailan dalam talian untuk akauntan, BPA, dan ejen berdaftar lain yang memproses borang cukai tertentu.