Keluar Vs. Kemasukan Logistik

Logistik masuk merujuk kepada pengangkutan, penyimpanan dan penghantaran barang yang masuk ke dalam perniagaan. Logistik keluar merujuk kepada barang yang keluar dari perniagaan. Logistik masuk dan keluar bergabung dalam bidang pengurusan rantaian bekalan, kerana pengurus berusaha untuk memaksimumkan kebolehpercayaan dan kecekapan rangkaian pengedaran sambil meminimumkan kos pengangkutan dan penyimpanan. Memahami perbezaan dan korelasi antara logistik masuk dan keluar dapat memberikan pandangan untuk mengembangkan strategi pengurusan rantaian bekalan yang komprehensif.

Rakan Rangkaian Bekalan

Syarikat bekerjasama dengan rakan rantaian bekalan yang berbeza di bahagian logistik masuk dan keluar. Bahagian masuk menyangkut hubungan antara syarikat dan pembekal mereka, sementara pihak keluar berurusan dengan bagaimana syarikat mendapatkan produk kepada pelanggan mereka. Tidak kira sumber atau destinasi, syarikat boleh bekerja secara langsung dengan pengedar pihak ketiga di kedua-dua belah pihak. Pemborong, misalnya, mungkin bekerjasama dengan pengedar untuk menerima produk dari pembekal antarabangsa, sambil menggunakan armada mereka sendiri untuk menghantar barang kepada pelanggan domestik mereka.

Kerosakan dan Tanggungjawab

Perjanjian pengangkutan antara pembekal dan pelanggan menentukan siapa yang bertanggungjawab secara kewangan untuk kos kerosakan yang berlaku dalam perjalanan pada titik yang berbeza, mengikut syarat tertentu. Sebagai contoh, syarat penghantaran Percuma di Papan (FOB) menetapkan bahawa penerima - yang berada di bahagian logistik masuk - bertanggungjawab untuk kos penghantaran setelah penghantaran dimuat ke pembawa pengangkutan, atau ketika sampai di lokasi yang ditentukan. Dewan Perniagaan Antarabangsa menentukan beberapa istilah alternatif, seperti "Duti Dibayar," yang menetapkan bahawa pembekal antarabangsa menghantar barang kepada pembeli setelah menyediakan semua kos dan keperluan import.

Alat dan Bahan

Logistik masuk meliputi apa sahaja yang dipesan oleh syarikat anda daripada pembekal, yang merangkumi alat, bahan mentah dan peralatan pejabat sebagai tambahan kepada inventori. Logistik keluar, sebaliknya, berurusan hampir secara eksklusif dengan produk akhir anda. Alat, bahan dan peralatan hanya tergolong dalam kategori keluar jika syarikat anda menjualnya sebagai barisan perniagaan utama. Logistik masuk untuk pengeluar perabot, misalnya, boleh merangkumi kayu, bahan kain, gam, paku dan gelas keselamatan, sementara logistik keluar pengeluar kemungkinan hanya akan meliputi produk perabot siap.

Integrasi rantaian bekalan

Integrasi menegak berlaku apabila satu syarikat memperoleh atau bergabung dengan pembekal atau pelanggannya sendiri. Strategi integrasi menegak dapat meningkatkan kecekapan rantaian bekalan dan menghasilkan kelebihan kos yang kompetitif, kerana satu-satunya sumber kawalan strategik ke atas pelbagai pemain dalam rantaian bekalan. Rantaian bekalan yang bersepadu sepenuhnya dapat menyegerakkan logistik masuk dan keluar dengan sistem pesanan dan pemenuhan pesanan automatik, kenderaan dan pemandu armada bersama, dan kerjasama erat antara pengurus di syarikat anak yang berbeza mengenai perjanjian harga, kontrak jumlah, syarat penghantaran dan juga reka bentuk produk tersuai .