Cara Menggabungkan Gambar di Word

Sama ada anda ingin menggambarkan dokumen komunikasi korporat anda yang seterusnya dengan gambar produk, gambar pekerja, cetak biru atau gambar lain, gambar tersebut mungkin sukar diletakkan di halaman ketika pertama kali dibuka dalam dokumen Microsoft Word anda. Ini kerana tindakan lalai Word adalah untuk membuat ruang yang kukuh di sekitar setiap gambar, menghalangnya daripada diseret, berlapis atau digabungkan. Anda dapat menyelesaikannya dengan cepat dan merancang grafik yang menarik menggunakan alat penyuntingan gambar Word.

1

Mulakan Microsoft Word dan klik tab Insert.

2

Klik butang Gambar pada tab dan arahkan ke tempat gambar pertama bergabung. Klik dua kali pada gambar, yang membuka gambar di halaman Word. Ulangi proses penyemakan imbas sehingga semua gambar berada di halaman Word. Sekiranya semua gambar yang digabungkan, atau berganda, terletak di folder atau tempat yang sama di rangkaian anda, jimat masa dengan memanfaatkan ciri multi-klik Word. Klik sekali pada gambar pertama, tekan dan tahan kekunci "Ctrl" dan kemudian klik sekali pada satu sama lain gambar. Apabila semuanya dipilih, klik butang "Masukkan" dan gambar yang akan digabungkan terbuka bersama di halaman, tetapi belum digabungkan.

3

Klik mana-mana gambar untuk membuka tab Alat Gambar berwarna merah jambu. Klik butang "Bungkus Teks" di bawah tab pada pita. Walaupun ini adalah gambar, bukan teks, ciri ini berfungsi dengan cara yang sama.

4

Klik butang "Square" pada menu drop-down "Wrap Text". Gambar akan bergerak sedikit.

5

Ulangi proses "Square" untuk setiap gambar yang akan digabungkan; mereka mungkin mula bertindih antara satu sama lain.

6

Klik salah satu gambar dan seret sehingga ia bertindih dengan gambar yang lain, bermula penggabungan. Untuk mengeluarkan gambar bawah dari bawah, klik tab Alat Gambar dan pilih "Bawa Maju." Mengklik butang "Hantar ke Belakang" berfungsi sebaliknya.

7

Seret dan sejajarkan gambar sehingga mereka mencantumkan. Satu pendekatan yang mencolok adalah dengan membuat penggabungan mendatar di mana gambar-gambar, semuanya berturut-turut, kelihatan seolah-olah saling berubah.