Cara Memformat Skrip untuk Komersial 30-Detik

Betapa menariknya anda menceburkan diri dalam menulis iklan radio atau televisyen. Penulisan untuk media siaran jauh berbeza dengan menulis iklan cetak atau digital . Buat pertama kalinya, anda menambahkan tindakan pada kata-kata anda dan menghidupkannya. Walau bagaimanapun, setiap saat sangat berharga dalam siaran, jadi pelajari cara memanfaatkan masa dengan menggunakan format yang betul.

Mulakan Dengan Maklumat Penting

Anda mungkin menganggap bahagian penting dari skrip radio atau televisyen adalah dialog, dan, tentu saja, itulah hasil akhirnya yang dilihat atau didengar oleh orang ramai. Bagi mereka, ia adalah bahagian penting. Tetapi ketika anda berada dalam fasa penulisan, dan kemudian dalam pengeluaran, sangat penting untuk menyampaikan nama tempat (itu adalah iklan jangka panjang untuk iklan) dan panjangnya.

Nama tempat. Mungkin terdapat beberapa tempat yang berbeza dalam kempen ini, atau anda menulis beberapa pilihan. Setiap tempat diberi judul pintar untuk mengenalinya, seperti "Puppy Faces" atau "Granny Goes Tech," jadi biarkan imajinasi anda menjadi liar.

Panjang tempat. Anda menulis iklan selama 30 saat, yang dicatat sebagai: 30 . Kemudian, tempat yang lebih pendek mungkin ditulis dari idea ini. Mereka akan dicatat sebagai: 15 dan: 10, selama 15 saat dan 10 saat.

Nama anda dan nama syarikat. Kenali syarikat yang diiklankan, walaupun syarikat itu milik anda. Nama anda penting sebagai penulis, jadi apabila baris perlu ditulis semula pada saat-saat terakhir, pengarah atau jurujual atau siapa sahaja yang tahu siapa yang perlu dicari dengan tergesa-gesa.

Maklumat ini harus ditulis di kiri atas skrip. Sebagai contoh:

  • "Granny Goes Tech"
  • Syarikat ABC

  • Penulis: (Nama anda)
  • : 30 televisyen

Format untuk Iklan Televisyen 30 Saat

Faktor yang menjadikan televisyen berbeza dari media lain ialah ia mempunyai audio dan visual. Untuk menyampaikannya dalam skrip, adalah kebiasaan menggunakan format dua lajur dengan VIDEO di sebelah kiri dan AUDIO di sebelah kanan. Pastikan video dan audio berbaris secara mendatar sehingga tindakan atau pemandangan yang anda lihat ketika mendengar muzik, kesan suara atau dialog berada pada baris yang sama di lajurnya. Juga, apa-apa yang bukan dialog sebenarnya harus ditunjukkan dalam SEMUA CAPS. Sebagai contoh:

AUDIO VIDEO

LELAKI DI PEJABAT PEJABAT BEKERJA, KEPALA TURUN MUZIK MEMBUAT

LELAKI MENCARI DEKAN, MATA LELAKI LELAKI: Saya tidak pernah menyangka perkara itu akan berlaku kepada saya.

MENDAPATKAN, WALKS DI SEKITAR DESA SEBAGAI DIA BERBICARA: Kami merancang lebih awal, kami mempraktikkannya ...

WANITA YANG LUAR BIASA MEMASUKI PEJABAT "GRANNY": Saya memberitahu anda bagaimana ia berfungsi, tetapi TIDAK ADA ...

Format untuk Iklan Radio 30 saat

Dengan radio, tentu saja, tidak ada visual . Semuanya audio, jadi format dua lajur tidak berfungsi. Skrip radio masih membezakan antara dialog dan suara lain seperti muzik dan kesan bunyi. Untuk ini, mereka menggunakan petunjuk yang sama dengan skrip televisyen, dengan SEMUA CAPS untuk bertindak. Sebagai contoh:

  • "Granny Goes Tech"
  • Syarikat ABC
  • Penulis: (Nama Anda)
  • : 30 radio

PERMAINAN MUZIK YANG BANYAK

Bunyi GERAKAN PENGERUSI KEMBALI

LELAKI: Saya tidak pernah menyangka perkara itu akan berlaku kepada saya. Kami merancang lebih awal, kami mempraktikkannya ...

Bunyi PEMBUKAAN PINTU

WANITA DALAM GRAVELLY, VOICE LADY LAMA: Saya memberitahu anda bagaimana ia berfungsi, tetapi NOOOOOO, anda tidak akan mempercayai saya kerana apa yang akan diketahui oleh seorang wanita tua mengenai teknologi? (TERTAWA)

Terus menulis skrip dalam format ini. Pada akhir, pusat "-end-" untuk menunjukkan hujung tempat; tidak perlu mencari halaman kedua.

Masa adalah segalanya

Pastikan masa iklan anda dibuat dengan jam randik untuk memastikan iklan tersebut sesuai dengan detik yang diperuntukkan. Tiga puluh saat tidak banyak masa; 15 dan 10 saat berlalu dalam masa yang singkat. Terdapat kecenderungan semula jadi untuk membaca terlalu cepat, jadi secara perlahan-lahan bercakap dengan perlahan dan jangan terburu-buru. Apabila anda fikir anda telah menetapkan waktunya dengan tepat, cari seseorang untuk mempermainkan orang lain, dan buat masa lagi.

Sekarang bersiaplah untuk memilih pelakon bakat dan penerbit dan pengarah dalam talian anda, dan bercakap dengan stesen tempatan anda. Biarkan keseronokan bermula!