Apakah Bahaya Persaudaraan di Tempat Kerja?

Persaudaraan di tempat kerja bukanlah perkara biasa. Pekerja boleh bekerjasama di pejabat kecil untuk projek tertentu. Menghabiskan masa yang lama bersama dan melakukan interaksi harian antara satu sama lain boleh menyebabkan perkembangan semula jadi, di mana hubungan persahabatan antara rakan sekerja dapat berkembang. Sudah tentu, pemimpin perniagaan mahu pekerja bergaul. Interaksi pekerja yang positif membentuk asas budaya korporat yang positif, dan meningkatkan semangat pekerja. Namun, jika hubungan melangkaui persahabatan asas, dan beberapa pekerja mula berkencan antara satu sama lain, hubungan dapat menjadi cepat merosot. Bahaya persaudaraan di tempat kerja telah menyebabkan dasar-dasar non-fraternization tertentu, yang merupakan masalah yang perlu ditangani oleh pemimpin perniagaan.

Apa itu Persaudaraan di Tempat Kerja?

Persaudaraan adalah interaksi antara rakan sekerja yang menjangkau hubungan perniagaan. Pekerja anda mungkin menghabiskan banyak masa antara satu sama lain seperti yang mereka lakukan dengan keluarga mereka, jika tidak lebih. Dengan masa yang dihabiskan bersama setiap hari, tidak jarang rakan sekerja belajar tentang minat, hobi dan sukan bersama. Apabila orang menyedari bahawa mereka mempunyai minat yang sama, persahabatan dapat berkembang, dan tidak jarang bagi pekerja untuk melakukan aktiviti satu sama lain selepas berjam-jam.

Biasanya, persaudaraan sebagai rakan mempunyai kesan positif untuk perniagaan. Ini bermaksud bahawa orang bergaul, dan seringkali, ini bermakna komunikasi di pejabat juga bertambah baik. Namun, jika hubungan selepas waktu menjadi romantis, maka di sinilah masalah yang berpotensi timbul.

Bersaudara Dengan Orang Bawahan

Salah satu risiko terbesar bagi majikan adalah ketika dua orang di pejabat menjalin hubungan romantis, tetapi mereka tidak berada pada tahap yang sama. Yang satu mungkin pengurus, dan yang lain adalah bawahan kepada pengurus. Ini mewujudkan kekuatan dinamik yang boleh berisiko untuk perniagaan. Ada beberapa hal yang perlu dipertimbangkan, mulai dari masalah yang berasal dari dinamis kantor, hingga masalah hukum yang berpotensi.

Ikutilah hubungan ketika keadaan berjalan lancar. Dua risiko perlu diperhatikan. Yang pertama adalah risiko bahawa kedua-dua pekerja itu boleh mengecualikan pekerja lain dalam perbualan atau kemungkinan dalam peluang penjualan baru. Ini menyebabkan kekecewaan dan kebencian dari pekerja yang dikecualikan, yang tidak dianggap sebagai "kegemaran" pengurus. Risiko lain adalah bagaimana kedua-dua pekerja saling berinteraksi antara satu sama lain semasa hari bekerja. Rakan sekerja atau pelanggan lain mungkin tidak selesa dengan pertunjukan kasih sayang orang ramai.

Maju cepat ke hubungan yang meningkat dari yang baik ke yang hebat, hingga tiba-tiba, cepat jatuh ke perpisahan hampir, penuh dengan berteriak, menjerit dan menangis, di belakang pintu pejabat tertutup. Walaupun hanya satu hari di mana kedua pekerja melemparkan keris dengan mata mereka, dapat membuat orang lain tidak selesa. Dua pekerja yang begitu marah satu sama lain boleh mempengaruhi produktiviti secara negatif. Mesej telefon mungkin tidak disebarkan dan pelanggan mungkin tidak mendapat panggilan balik tepat pada masanya. Pekerja yang marah boleh mensabotaj yang lain dengan gosip dan pembohongan dengan menyebarkan pembohongan ini kepada rakan sekerja yang lain. Negatif ini mempengaruhi semua orang di pejabat.

Situasi ini antara pengurus dan bawahan dapat dengan mudah meningkat menjadi masalah undang-undang. Tuduhan gangguan seksual menimbulkan tekanan kepada seluruh syarikat, dan boleh menyebabkan pekerjaan mereka, kerjaya mereka dan boleh mengakibatkan kos undang-undang yang besar dan bencana hubungan pelanggan bagi syarikat itu.

Bahaya Persaudaraan di Kalangan Rakan Sekerja

Bersaudara dengan rakan sekerja yang dianggap setara dalam struktur korporat tidak menimbulkan masalah kekuatan-dinamik yang sama dengan persaudaraan dengan atasan. Walau bagaimanapun, banyak masalah yang sama wujud seperti ketika bersaudara dengan yang lebih tinggi.

Adalah wajar bagi orang yang merupakan rakan peribadi untuk bebas bercakap antara satu sama lain mengenai topik yang tidak sesuai. Sekiranya kedua-duanya saling berkawan, maka kemungkinan untuk mengecualikan orang lain dalam pasukan yang terlibat dalam kesenangan asas meningkat. Pengecualian mengalir ke tugas dan produktiviti kerja. Ini terlihat di lingkungan pejabat kecil atau dalam pasukan kecil. Bayangkan jika ada sebuah jabatan yang hanya terdiri dari tiga orang, dengan dua dari tiga bertarikh antara satu sama lain. Orang ketiga menjadi lelaki ganjil dalam hampir setiap senario, mempengaruhi moral dan kepuasan kerjanya.

Untuk semua masalah yang ditimbulkan oleh persaudaraan, banyak yang bertemu dengan pasangan mereka melalui pekerjaan. Pemimpin perniagaan mesti menetapkan batasan melalui dasar perniagaan untuk mengurangkan masalah yang mungkin berlaku sebelum ia berlaku.

Hak Pekerja Anda

Sangat tidak mungkin anda dapat membuat dasar "tanpa temu janji" secara sah untuk pekerja anda. Dasar yang menyekat pilihan bebas pekerja untuk melakukan perkara yang sah dan sah dapat dianggap sebagai pelanggaran atau pelanggaran hak pekerja. Kuncinya di sini adalah tingkah laku yang sah. Pemilik perniagaan mempunyai hak untuk mengambil tindakan tatatertib jika seorang pekerja melanggar undang-undang, tetapi ketika berkaitan dengan kegiatan yang sah, pemberhentian berpotensi ditafsirkan sebagai penamatan yang salah. Dalam banyak kes, tuntutan undang-undang berlaku kerana dipecat kerana berpacaran dengan rakan sekerja dalam hubungan bersama.

Sebaik-baiknya, pekerja tidak secara terang-terangan menyatakan dialog dan tindakan romantis di tempat kerja. Pada masa yang sama, satu kes pengadilan di California menyimpulkan bahawa hubungan antara penyelia dan bawahan tidak boleh memiliki harapan privasi yang wajar. Pemilik perniagaan mesti berhati-hati dalam mendisiplinkan pekerja yang terlibat dalam persaudaraan dan harus bekerja dengan sumber manusia dan penasihat undang-undang untuk mengikuti undang-undang dan protokol.

Dasar Tidak Bersaudara

Anda mungkin bertanya, "apa itu kebijakan tanpa persaudaraan?" Nampaknya sukar jika anda tidak dapat menghalang persahabatan dan hubungan positif dan rapat di pejabat. Tetapi had diperlukan untuk menetapkan ketenteraman dan memeliharanya.

Buat dasar yang ditulis dan disatukan ke dalam buku panduan pekerja. Apa-apa dasar harus memberi tumpuan kepada bagaimana hubungan, romantis atau sebaliknya, mempengaruhi produktiviti dan kecekapan pasukan. Sebaik sahaja hubungan mula memberi kesan negatif terhadap pekerjaan, polisi mestilah menangani keadaan.

Dasarnya harus progresif, yang bermaksud ia dimulakan dengan teguran kecil, dan berkembang, jika kegiatan tersebut tidak berubah. Sebagai contoh, polisi anda mungkin memberi amaran lisan atau mengadakan perbincangan dengan pasangan suami isteri, menjelaskan masalah yang timbul dari hubungan mereka. Selepas amaran lisan, pekerja akan diberitahu sekiranya aduan atau masalah berlanjutan. Akhirnya, masalah ini boleh menyebabkan pemindahan atau penamatan sekiranya masalah produktiviti cukup signifikan.

Menulis ini dengan jelas dalam manual pekerja menjadi alasan anda untuk melakukan tindakan tatatertib. Anda juga boleh mempunyai dasar mengenai komunikasi syarikat, tahap komunikasi yang dapat diterima dan hubungan fizikal di pejabat. Dengan menyatakan peraturan, anda dapat menentukan dengan jelas apakah peraturan tersebut dilanggar. Sebagai contoh, jika peraturannya adalah bahawa tidak ada hubungan fizikal antara pekerja semasa hari kerja, pelanggaran itu adalah ciuman atau berpegangan tangan.

Sebagai pemilik perniagaan atau pemimpin, anda tidak boleh memasukkan diri anda ke dalam kehidupan peribadi pekerja anda. Tetapi anda perlu memastikan bahawa perniagaan itu produktif. Jauhkan siasatan ke atas masalah persaudaraan profesional dan berdasarkan prestasi, bila memungkinkan.

Menetapkan Dasar Pintar

Hal ini dapat dilakukan untuk menentukan persaudaraan di tempat kerja. Beberapa perniagaan mempunyai generasi keluarga dan rakan-rakan yang bekerja dalam perniagaan tersebut. Sekiranya seseorang seperti makcik untuk anda, memeluknya adalah tidak masuk akal. Dalam situasi perniagaan milik keluarga jenis ini, mempunyai polisi tanpa hubungan tidak mungkin diikuti secara konsisten. Sekiranya tidak dapat dipatuhi secara konsisten, anda boleh membuat tuduhan diskriminasi semasa anda melaksanakan peraturan tersebut.

Lihatlah perniagaan yang dinamik dan tentukan apa yang normal di kalangan kakitangan anda dan industri. Ini akan mempengaruhi bagaimana anda menentukan polisi tanpa pekerja untuk pekerja. Tetapkan had untuk berkencan dengan orang bawahan. Pemimpin dalam organisasi anda mesti cukup berdisiplin untuk mematuhi perkara ini. Sekiranya perasaan mula berkembang, mereka mesti segera membincangkan masalah ini dengan kepimpinan mereka sendiri. Ini mungkin merupakan situasi untuk memindahkan atau memantau situasi tersebut untuk mencegah potensi masalah pihak berkuasa, pilih kasih atau gangguan seksual.

Walaupun anda mahu pekerja bersikap bijaksana semasa berada di pejabat, mereka harus didorong untuk mengungkapkan hubungan dengan rakan sekerja agar orang tidak bingung dengan perubahan tingkah laku. Ini juga membantu mengurangkan beberapa masalah cemburu, semangat atau pilih kasih yang timbul. Mendapatkan pendedahan ke tahap seterusnya adalah dengan memiliki dokumen yang ditandatangani oleh pekerja, yang menyatakan bahawa hubungan itu saling dan konsensual, dan kemudian akan dimasukkan ke dalam fail sumber manusia syarikat.

Jangan menganggap bahawa orang mempunyai alat, akal sehat atau kemampuan untuk menjadi orang dewasa yang matang setelah putus cinta. Tawarkan untuk membincangkan keadaan dengan kedua-dua pihak untuk memastikan bahawa semua orang merasa selamat dan terjamin setelah putus cinta. Sekiranya syarikat anda mempunyai akses ke perkhidmatan kaunseling sumber daya manusia, adalah bijak untuk merujuk pekerja kepadanya.

Elemen Dasar Bukan Bersaudara

Walaupun banyak majikan menyebutnya sebagai polisi tanpa persaudaraan, yang lain memilih untuk menyebutnya sebagai polisi tanpa janji temu atau dasar hubungan peribadi. Polisi harus menentukan skop polisi dengan cara untuk merangkumi semua orang. Sebagai contoh, "Dasar Perhubungan Peribadi berlaku untuk semua pekerja syarikat XYZ dan anak syarikatnya, tanpa mengira jantina atau orientasi seksual." Pernyataan ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja yang bekerja untuk syarikat itu, lelaki atau wanita, CEO atau petugas kebersihan, tunduk pada peraturan yang ditetapkan dalam polisi.

Bolehkah Anda Dipecat kerana Mempunyai Hubungan Dengan Rakan Sekerja?

Salah satu elemen penting adalah menyedari bahawa pekerja yang bekerjasama dapat mengembangkan perasaan pada tahap yang lebih tinggi. Tetapi ia memerlukan pengiktirafan itu dan menerapkannya pada tugas kerja. Contohnya, "Kebimbangan umum pekerja yang saling berpacaran ialah pihak mungkin menghabiskan waktu kerja bertemu antara satu sama lain daripada menyelesaikan tugas dan tugas kerja yang ditetapkan." Ini juga menyedari dan memberi peringatan kepada penyelia mengenai masalah dengan penekanan kekuatan yang berpotensi dalam perpecahan dengan penyertaan seperti, "Penyelia yang mempunyai hubungan dengan bawahan mungkin menjadi pihak atas tuduhan dan tuntutan untuk gangguan seksual."

Polisi ini sama seperti peringatan mengenai masalah yang lebih besar sehingga syarikat tidak dapat melindungi seseorang daripada kesan hubungan pada syarikat. Peraturan dasar mungkin merangkumi item seperti:

  • Menahan diri daripada perbincangan masalah peribadi di tempat kerja.

  • Maklumkan sumber manusia mengenai hubungan.

  • Kenal pasti dan pertimbangkan kemungkinan konflik kepentingan yang timbul dalam hubungan tersebut.

  • Bersikap profesional di tempat kerja, tanpa mengira status hubungan. Dapatkan nasihat profesional, seperti nasihat undang-undang atau psikologi, jika perlu.

  • Polisi ini tidak melarang hubungan, tetapi sebaliknya, menentukan bagaimana hubungan itu wujud di persekitaran kerja.

  • Ikutkan persaudaraan dengan latihan lain

Masalah terbesar dengan persaudaraan bukanlah orang bergaul; masalah terbesar timbul ketika orang mengalami kejatuhan atau mereka putus. Tuduhan terbang, jabatan undang-undang dipanggil, dan gosip dan ketegangan menenggelamkan perasaan sekali positif antara jabatan.

Bersama dengan dasar non-fraternization atau no-dating, anda sebaiknya mengadakan latihan di seluruh syarikat dalam komunikasi, anti diskriminasi dan kemasukan. Walaupun jenis latihan ini dirancang untuk meningkatkan bidang kemahiran dan keselamatan pekerja yang lain, mereka juga dapat membantu pekerja menyedari bagaimana menangani masalah ketika timbul di tempat kerja. Dua pekerja yang berpacaran dan terlatih mengenai inklusiviti cenderung membuat orang lain merasa ditinggalkan semasa bekerja. Ini membantu mengekalkan semangat pasukan secara keseluruhan.

Pekerja yang berpacaran tetapi yang kemudian mengalami perpisahan beracun dapat memanfaatkan kemahiran yang dipelajari dalam latihan komunikasi. Walaupun ini tidak menenangkan perasaan kasar, ia dapat membantu kedua-duanya menjadi rakan sekerja yang produktif, dan bukannya meminta salah satu daripada kedua-duanya dipindahkan atau dipaksa untuk mencari pekerjaan lain di tempat lain. Latihan anti diskriminasi atau gangguan dapat menunjukkan kepada pekerja bahawa gosip setelah putus hubungan dapat menyebabkan tuduhan gangguan, yang dapat melanggar kebijakan pekerjaan lain, dan yang kemudian dapat menyebabkan pemecatan, itulah sebabnya pejabat mempunyai kebijakan non-fraternization.

Latihan dapat menjadi komponen utama dalam mencegah hubungan pekerja menjadi tidak mengganggu, dan dalam mencegah perpecahan toksik dari tumpah ke bahagian produksi.