Apakah Perbezaan Antara FaceTime & Skype?

FaceTime dan Skype menawarkan perkhidmatan serupa kepada pengguna Apple, termasuk panggilan suara dan video percuma ke kenalan menggunakan perisian yang sama. Walaupun Skype berfungsi dengan peranti Android dan Windows, FaceTime hanya berfungsi dengan Apple, jadi kenalan FaceTime anda mestilah pemilik Apple. Oleh kerana peranti Apple termasuk FaceTime, tidak perlu memuat turun atau memasang.

Persediaan Mudah Dengan Batasan

Oleh kerana FaceTime digabungkan dalam iOS dan OS X, penyiapannya semudah melog masuk dengan Apple ID anda. Kekurangan FaceTime, selain hanya bekerja dengan peranti Apple yang lain, adalah tidak menyokong panggilan kumpulan atau pesanan teks. Ia hanya berfokus pada panggilan video dua hala, dan melakukan fungsi itu dengan mudah dan boleh dipercayai.

Perkhidmatan VoIP Lengkap

Skype juga mudah disiapkan, hanya memerlukan anda membuat akaun dan log masuk untuk memulakan panggilan, berbual dan menghantar teks. Dengan langganan berbayar, anda boleh menambahkan sehingga 10 orang ke panggilan video, dan hanya satu orang dalam kumpulan yang mesti menjadi pelanggan berbayar. Panggilan suara ke talian tetap dan telefon bimbit tanpa Skype dikenakan kadar VoIP yang rendah, tetapi kerana anda tidak dapat menggunakan Skype untuk panggilan kecemasan, ia tidak cukup mengganti rancangan selular anda.