Cara Menyahpasang Kepala Pencetak

Walaupun mempunyai kemampuan untuk mencetak dokumen dan foto di rumah adalah salah satu kelebihan hidup di zaman komputer, sangat mengecewakan apabila pencetak anda tidak berfungsi dengan baik kerana kepala cetak tersumbat. Sekiranya anda berada dalam situasi ini, ada langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk melepaskan diri dari kepala pencetak.

Penyelesaian Masalah Awal

1

Periksa untuk memastikan kartrij dakwat mengandungi dakwat. Mereka boleh berlari lebih cepat daripada yang anda jangkakan.

2

Akses program utiliti pencetak anda dengan memilih "Panel Kawalan" di menu Mula Windows dan kemudian memilih "Pencetak dan Faks." Ikuti arahan pengeluar untuk membersihkan kepala cetak secara automatik.

3

Cetak halaman ujian. Sekiranya masalah itu nampaknya telah diselesaikan, anda tidak perlu meneruskannya lagi. Sekiranya belum, anda boleh mengulangi proses pembersihan automatik sebanyak lima kali. Sekiranya kepala cetak tetap tersumbat, teruskan ke Langkah 4.

4

Rujuk manual pemilik pencetak anda untuk mencari kepala cetak. Dalam beberapa model, kepala dilekatkan pada port kartrij di unit pengangkutan; pada yang lain, setiap kepala cetak dilekatkan pada kartrij warna yang sesuai. Sekiranya model anda mempunyai kepala cetak yang terpasang, teruskan ke "Kepala Cetakan Terpasang." Sekiranya tidak, langkau ke "Cartridge Print Heads".

Kepala Cetakan Dipasang

1

Matikan pencetak anda, membolehkan kereta untuk mengembalikan kartrij dakwat ke kedudukannya yang terpasang.

2

Tanggalkan kartrij yang sesuai dengan warna yang tidak dicetak. Cari bukaan muncung yang membolehkan dakwat mengalir dari kartrij ke pencetak. Dengan menggunakan eyedropper, masukkan pembersih tingkap di bukaan sehingga muncung kelihatan penuh.

3

Jalankan utiliti pembersih automatik pencetak. Sekiranya kepala tetap tersumbat, isi semula muncung dengan pembersih tingkap dan biarkan selama beberapa jam.

4

Jalankan utiliti pembersihan automatik sekali lagi. Amonia dalam pembersih kaca semestinya melembutkan dakwat kering yang cukup untuk membolehkan alat pembersih mengeluarkannya.

Kepala Cetakan Kartrij

1

Matikan pencetak anda dan pastikan kereta kuda kembali ke kedudukan terpasang. Tanggalkan kartrij dakwat yang terjejas dan putar terbalik. Segi empat tepat logam di bahagian bawahnya adalah kepala cetak.

2

Celupkan hujung pelapik kapas ke dalam pembersih kaca. Bersihkan kepala cetak dengan lembut dengan kain kapas yang lembap.

3

Kembalikan kartrij ke pencetak, hidupkan pencetak dan jalankan utiliti pembersih automatik. Sekiranya kepala masih tersumbat, teruskan ke langkah seterusnya.

4

Isi mangkuk kecil dengan pembersih kaca yang cukup untuk merendam bahagian bawah kartrij dakwat anda sepenuhnya. Masukkan kartrij dakwat ke dalam mangkuk dengan kepala cetak menghadap ke bawah. Biarkan merendam semalaman.

5

Kembalikan kartrij ke pencetak, hidupkan pencetak dan jalankan utiliti pembersih automatik. Amonia dalam pembersih kaca semestinya telah melonggarkan cukup penyumbat untuk membolehkan alat pembersih mengeluarkannya.