PC Saya Tidak Akan Berkomunikasi Dengan Pencetak

Masalah biasa di banyak pejabat perniagaan kecil, masalah pencetak boleh disebabkan oleh pelbagai faktor - termasuk kegagalan perkakasan yang mungkin memerlukan pencetak anda diperbaiki atau diganti. Sekiranya pencetak nampaknya berfungsi sepenuhnya dan tidak akan menerima kerja cetak dari komputer, namun masalah anda mungkin merupakan masalah penyambungan dan biasanya dapat diselesaikan dengan memeriksa dua masalah perisian, rangkaian dan pencetak umum.

Pemacu Pencetak

Pemacu pencetak adalah aplikasi perisian yang membantu komputer anda berkomunikasi dengan pencetak. Walaupun anda memasang pemacu pencetak anda dari cakera yang disertakan dengan pencetak anda, kadangkala perubahan dalam konfigurasi komputer atau sistem operasi anda dapat membuatkan pemacu ini tidak berfungsi dengan baik. Sekiranya anda mengesyaki pemacu masalahnya, pergi ke laman web pengeluar pencetak anda, muat turun pemacu terkini untuk model anda dan pasangkan pada mesin anda. Pemacu yang dikemas kini akan mewujudkan hubungan baru antara pencetak dan komputer.

Sambungan Berwayar

Banyak masalah penyambungan komputer disebabkan oleh sesuatu yang semudah kabel longgar. Pastikan semua kabel yang menghubungkan komputer anda ke pencetak anda sudah terpasang dengan betul dan diikat sepenuhnya di kedua hujungnya. Sekiranya pencetak anda tidak dihidupkan, kabel kuasa juga boleh menjadi masalah. Untuk mengelakkan masalah ini di masa depan, pertimbangkan untuk menggunakan kabel di sepanjang dinding di mana ia boleh dipegang di tempatnya, keduanya memudahkan pergerakan pejabat anda dan mencegah kabel terlepas.

Sambungan Tanpa Wayar

Sekiranya pencetak anda menyambung tanpa wayar ke komputer anda, pastikan penghala anda berfungsi dengan baik dan komputer dan pencetak anda berada dalam rangkaian. Untuk memastikan pencetak berada di rangkaian dalam mesin Windows 8, klik "Cari," masukkan "Peranti dan Pencetak" di kotak carian, klik "Tetapan" dan kemudian "Peranti dan Pencetak" untuk melihat senarai lengkap pencetak disambungkan ke rangkaian. Sekiranya pencetak anda tidak didaftarkan di rangkaian, ulangi proses sambungan yang disyorkan oleh pengeluar.

Sebab-Sebab Pelbagai

Pencetak juga mungkin tidak responsif kerana masalah konfigurasi atau masalah fizikal. Pastikan pencetak mempunyai kertas dan dakwat atau toner dan baki kertas ditutup dan pencetak dapat meneruskan pencetakan. Anda mungkin juga mengalami kemacetan kertas yang tidak dapat merespons pencetak anda, jadi anda perlu mengeluarkan helaian yang macet secara manual. Sekiranya anda mempunyai dokumen lain yang belum selesai dalam antrian yang membuat pencetak anda tidak dapat menjawab pekerjaan baru, batalkan semua tugas yang belum selesai dan kirimkan semula tugas cetak anda ke pencetak.