Cara Menyembunyikan Umur Anda di Facebook

Walaupun senang mendengar berita daripada rakan dan saudara pada hari lahir anda, anda mungkin tidak mahu berkongsi tahun kelahiran anda dengan seluruh dunia. Facebook telah menangani masalah privasi dengan memberi anda pilihan untuk menunjukkan atau menyembunyikan data peribadi seperti usia anda. Anda menyembunyikan usia dengan mengedit Profil Facebook dan mengubah tetapan privasi di sebelah hari lahir anda. Selain menyekat ulang tahun anda dari pengguna Facebook yang lain, anda mesti mengubah tetapan yang berkaitan dengan penggunaan aplikasi, kerana permainan dan aplikasi lain mengakses maklumat peribadi anda.

1

Log masuk ke akaun Facebook anda.

2

Klik pada nama akaun anda di sebelah kanan atas sisi skrin. Ini memaparkan halaman garis masa Facebook anda.

3

Klik butang "Kemas kini Maklumat" di sebelah kanan bawah gambar Sampul anda, yang merupakan gambar besar dan lebar di bahagian atas garis masa anda.

4

Klik butang "Edit" di lajur tengah di bahagian Maklumat Asas. Anda dapati kira-kira separuh halaman. Facebook memaparkan tetingkap kecil pilihan.

5

Klik senarai tarik turun tepat di bawah maklumat hari lahir anda. Tetapan lalai adalah "Tunjukkan ulang tahun penuh pada garis masa saya." Pilih pilihan, "Jangan tunjukkan hari lahir saya pada garis masa saya." Tatal ke bawah ke bawah tetapan Maklumat Asas dan klik butang "Simpan" untuk menyimpan perubahan.

6

Klik segitiga yang menunjuk ke bawah di kanan atas tetingkap Facebook. Ini membuka menu pendek. Klik "Tetapan Privasi." Facebook memaparkan halaman Tetapan Privasi anda.

7

Tatal ke bawah halaman sehingga anda melihat "Aplikasi dan Laman Web" berhampiran bahagian tengah skrin. Klik "Edit Tetapan."

8

Cari bahagian, "Bagaimana orang membawa maklumat anda ke aplikasi yang mereka gunakan" di sebelah kiri tengah halaman Edit Tetapan. Klik butang "Edit Tetapan". Ini membuka tetingkap kecil yang mengandungi beberapa kotak centang.

9

Klik kotak centang di sebelah "Birthday" untuk membatalkan pilihannya Ini menghalang aplikasi Facebook daripada memasuki hari lahir anda. Klik butang "Simpan Perubahan".