Cara Membuka Fail RAR Tanpa WinRAR

Fail Roshal Archive atau RAR adalah jenis arkib fail yang biasa dihadapi oleh perniagaan kecil anda ketika seseorang berkongsi data dengan anda atau semasa anda memuat turun fail dari laman web. Milik aplikasi WinRAR, format ini memungkinkan untuk ukuran fail yang lebih kecil kerana pemampatan, penggunaan arkib perpecahan berganda dan sokongan untuk ciri keselamatan seperti penyulitan. Ciri-ciri ini menjadikan format arkib popular untuk menghantar dokumen sensitif dan juga fail besar. Sekiranya anda tidak mahu membayar WinRAR atau tidak dapat memasang aplikasi pada sistem anda, anda mempunyai beberapa alternatif percuma untuk membuka fail RAR di Mac, Linux atau Windows, tetapi anda memerlukan aplikasi WinRAR rasmi untuk membuat RAR apa pun arkib.

Membuka Fail RAR Dengan 7-Zip

Dengan versi yang tersedia untuk Windows dan Linux, 7-ZIP menawarkan alternatif percuma untuk WinRAR yang boleh anda gunakan untuk membuka fail RAR. Aplikasi ini mempunyai format fail arkib yang dipanggil 7Z, yang terkenal mempunyai keupayaan pemampatan yang lebih baik daripada fail RAR dan ZIP.

Selepas anda memasang 7-ZIP dan melancarkannya, anda akan melihat penyemak imbas fail di mana anda boleh menavigasi ke fail RAR. Klik dua kali fail RAR untuk melihat kandungannya tanpa mengekstraknya. Jika tidak, klik fail RAR, pilih Ekstrak di menu atas dan isikan pilihan untuk lokasi pengekstrakan tujuan dan kata laluan arkib. Kemudian klik OK untuk mengekstrak fail ke folder yang dipilih.

Membuka Fail RAR Dengan PeaZip

PeaZip adalah alat lain untuk mesin Windows dan Linux yang boleh anda gunakan untuk membuka fail RAR tanpa memerlukan WinRAR. Walau bagaimanapun, ia berbeza kerana ia juga membolehkan anda membuat arkib dalam format tersuai seperti RAR, tetapi hanya jika anda juga memasang WinRAR pada sistem anda.

Semasa anda memasang PeaZip, ia biasanya menjadikan dirinya sebagai alat unarchiver lalai sistem operasi anda. Anda kemudian boleh mengklik kanan fail anda di alat penjelajah fail komputer anda, memilih pilihan PeaZip dari menu pop timbul dan klik Ekstrak Di Sini untuk membuat folder dengan kandungan RAR.

Anda juga boleh melancarkan PeaZip dan menavigasi ke fail RAR di penyemak imbas. Klik dua kali fail untuk melihat kandungannya tanpa mengekstraknya. Untuk mengekstrak kandungan RAR ke folder pilihan anda, klik fail dan pilih butang Ekstrak pada bar alat PeaZip. Isi pilihan direktori dan kata laluan destinasi dan klik OK .

Menggunakan The Unarchiver untuk Mac

Sekiranya anda menggunakan macOS di komputer kerja anda, muat turun aplikasi percuma The Unarchiver dari Mac App Store. Aplikasi ini dapat membuka fail RAR yang dienkripsi dan juga fail yang merangkumi lebih dari satu jilid. Ia juga tidak akan menimbulkan kesalahan jika nama fail RAR mempunyai watak asing di dalamnya seperti aplikasi lain.

Selepas anda memasang aplikasi, klik kanan fail RAR di Finder dan pilih The Unarchiver dari senarai Buka dengan . Masukkan kata laluan jika RAR mempunyai enkripsi, dan aplikasi mengekstrak fail ke folder baru di direktori yang sama.

Mencuba Arkib Extractor Dari 123Apps

Sekiranya anda tidak mempunyai kebenaran untuk memasang aplikasi baru untuk bekerja atau anda lebih suka tidak melakukannya, anda boleh menggunakan alat Archive Extractor di laman web 123Apps. Perhatikan bahawa pilihan ini tidak hanya berfungsi untuk satu fail RAR, tetapi juga dapat menangani arkib yang disulitkan dan berfungsi dengan sistem operasi apa pun.

Seret dan lepaskan fail RAR dari komputer anda ke kawasan fail di laman web. Balas dengan kata laluan arkib jika ada, dan laman web tersebut mengekstrak fail RAR. Anda boleh memilih untuk memuat turun fail satu demi satu atau memuat turun semuanya sebagai fail ZIP yang disokong oleh Windows, Linux dan macOS secara semula jadi.