Seberapa Pentingnya Perniagaan Kecil untuk Ekonomi Tempatan?

Kepentingan perniagaan kecil kepada masyarakat tempatan berakar secara emosional dalam jual beli dengan rakan dan jiran. Kepentingan perusahaan kecil di kawasan luar bandar dan bandar-bandar besar juga dilihat dalam faedah ekonomi membeli-belah di dalam negara. Di beberapa bandar dan desa, perniagaan kecil adalah satu-satunya jenis yang dapat bertahan sambil melayani penduduk yang berkurang. Di bandar besar, perniagaan kecil sering menawarkan inventori yang lebih pelbagai atau pakar dalam memberikan pengalaman pelanggan yang unik atau diperibadikan. Perniagaan kecil juga menyediakan peluang pekerjaan baru dan berfungsi sebagai blok bangunan syarikat terbesar di Amerika Syarikat.

Perniagaan Kecil yang Berkembang di AS

Perniagaan kecil didefinisikan sebagai perniagaan (perbadanan, syarikat atau syarikat milik terhad) dengan 500 pekerja atau kurang. Menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil AS (SBA), perniagaan kecil mewakili 99.9 peratus daripada semua perniagaan AS. Perniagaan kecil mencipta 1.9 juta pekerjaan pada tahun 2015 dengan beberapa syarikat terkecil - yang mempunyai 20 pekerja atau kurang - menambah lebih separuh daripada kedudukan dengan kenaikan 1.1 juta. Sehingga 2018, SBA menganggarkan terdapat 30.2 juta perniagaan kecil yang menggaji sejumlah 58.9 juta pekerja.

Menggaji Pekerja Tempatan

Perniagaan kecil menyumbang kepada ekonomi tempatan dengan membawa pertumbuhan dan inovasi kepada masyarakat di mana perniagaan ini ditubuhkan. Perniagaan kecil juga membantu merangsang pertumbuhan ekonomi dengan memberikan peluang pekerjaan kepada orang yang mungkin tidak dapat dipekerjakan oleh syarikat yang lebih besar. Perniagaan kecil cenderung menarik bakat yang mencipta produk baru atau melaksanakan penyelesaian baru untuk idea yang ada. Perniagaan yang lebih besar juga sering mendapat keuntungan daripada perniagaan kecil dalam komuniti tempatan yang sama, kerana banyak syarikat besar bergantung pada perniagaan kecil untuk menyelesaikan pelbagai fungsi perniagaan melalui penyumberan luar.

Mengadaptasi Perubahan Iklim

Banyak perniagaan kecil juga memiliki kemampuan untuk bertindak balas dan cepat menyesuaikan diri dengan perubahan iklim ekonomi. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa perniagaan kecil sering berorientasikan pelanggan dan memahami keperluan masyarakat. Banyak pelanggan tempatan tetap setia dengan perniagaan kecil kegemaran mereka di tengah-tengah krisis ekonomi. Kesetiaan ini bermaksud bahawa perniagaan kecil sering dapat bertahan selama masa-masa sukar, yang dapat mengukuhkan lagi ekonomi tempatan. Perniagaan kecil juga mengumpulkan lebih sedikit pendapatan daripada syarikat yang lebih besar, yang bermaksud mereka mungkin kurang rugi pada saat krisis ekonomi.

Menyumbang kepada Kerajaan Tempatan dengan Cukai

Apabila pengguna melindungi perniagaan kecil tempatan, mereka pada dasarnya memberi wang kembali kepada masyarakat tempatan mereka. Perniagaan tempatan yang maju akan menghasilkan pendapatan yang tinggi, yang bermaksud bahawa perniagaan akan membayar cukai yang lebih tinggi, termasuk cukai harta tanah tempatan. Wang ini kemudian digunakan untuk polis tempatan dan bomba serta sekolah. Perniagaan kecil yang berkembang pesat juga dapat meningkatkan nilai harta tanah di seluruh komuniti, meningkatkan setiap asas pemilik rumah sambil menjana lebih banyak cukai harta tanah untuk pemerintah tempatan.

Kesan perniagaan kecil terhadap pertumbuhan ekonomi tempatan juga berbentuk pemungutan cukai jualan. Perniagaan tempatan mengenakan cukai penjualan berdasarkan lokasi mereka dan boleh menjadi tulang belakang daerah percukaian khas yang difokuskan pada projek unik, seperti projek pencahayaan dan trotoar untuk memperbaiki daerah membeli-belah bersejarah dan menarik pelanggan tambahan.

Memperkembangkan Perniagaan Kecil ke Perbadanan

Perniagaan kecil tidak selalu kekal kecil. Syarikat besar, seperti Nike dan Ben dan Jerry, bermula sebagai perniagaan kecil dan berkembang menjadi pemain utama di pasaran nasional dan antarabangsa. Banyak pemimpin industri komputer bermula sebagai "tinkerers", mengerjakan mesin yang dipasang dengan tangan dari garaj mereka. Microsoft dan Amazon adalah contoh utama bagaimana idea perniagaan kecil dapat mengubah dunia. Perniagaan kecil yang berkembang menjadi perniagaan besar sering kekal dalam komuniti di mana perniagaan ini pertama kali ditubuhkan. Mempunyai syarikat besar yang beribu pejabat di komuniti dapat membantu menyediakan pekerjaan dan merangsang ekonomi tempatan, mewujudkan pasaran yang mendukung pengembangan usaha kecil tambahan.