Perbezaan Antara Permintaan & Pesanan Pembelian

Meyakinkan pekerja anda untuk mengisi dokumen tambahan apabila mereka memerlukan bahan atau bekalan mungkin sukar, tetapi meletakkan sistem perolehan membantu mengawal kos dan membuat jejak kertas ketika anda berusaha mengaudit akaun kewangan anda. Permintaan pembelian dan pesanan pembelian adalah dokumen utama dalam proses memperoleh barang yang perlu dikendalikan oleh perniagaan anda, menstandardisasi proses pesanan secara dalaman dan luaran.

Petua

Permintaan pembelian adalah bentuk yang diserahkan oleh jabatan dalaman syarikat anda, seperti ruang surat kepada bahagian pembelian syarikat anda yang menyenaraikan item yang diinginkan oleh bahagian pembelian dari vendor luar. Setelah bahagian pembelian suatu perniagaan menyetujui permintaan pembelian, pihaknya akan mengeluarkan pesanan pembelian kepada vendor luar barang yang diminta, memulai transaksi penjualan.

Mengemukakan Permintaan Pembelian

Permintaan pembelian adalah bentuk yang diserahkan oleh jabatan dalaman syarikat anda, seperti ruang surat kepada bahagian pembelian syarikat anda yang menyenaraikan item yang diinginkan oleh bahagian pembelian dari vendor luar. Walaupun bentuk individu berbeza-beza mengikut perniagaan, permintaan pembelian pada umumnya memerlukan maklumat khusus, termasuk nama jabatan yang meminta barang, jumlah item yang diminta dengan tepat, keterangan umum mengenai item, nama sah pembekal luar biasa dan harga yang diharapkan pembelian. Permintaan pembelian disetujui atau ditolak oleh jabatan pembelian.

Bilakah Keperluan Diperlukan?

Untuk pembelian kecil, seringkali prosedur standard bagi jabatan dalaman untuk membeli barang secara langsung dari peruncit menggunakan kad kredit syarikat dan melewatkan proses meminta jabatan pembelian sama sekali. Biasanya, perniagaan memerlukan permintaan pembelian apabila pembelian yang dicadangkan melebihi jumlah tertentu. Sebagai contoh, Tufts University memerlukan pesanan permintaan untuk kebanyakan pembelian melebihi $ 2,000. Perniagaan lain memerlukan pesanan permintaan untuk pembelian yang jauh lebih kecil. Pesanan Pembelian

Mengeluarkan Pesanan Pembelian

Setelah bahagian pembelian suatu perniagaan menyetujui permintaan pembelian, pihaknya akan mengeluarkan pesanan pembelian kepada vendor luar barang yang diminta, memulai transaksi penjualan. Pesanan pembelian harus merangkumi maklumat tertentu, seperti nama pejabat pembelian, barang yang dibeli, alamat pengiriman, syarat pembayaran, arahan invois dan nombor pesanan pembelian. Untuk membantu menyimpan rekod, pesanan pembelian biasanya mempunyai nombor yang sama dengan permintaan pembelian yang berkaitan. Setelah vendor luar menerima pesanan pembelian, ia menjadi kontrak yang mengikat kedua-dua pembeli dan penjual.

Pesanan Pembelian untuk Transaksi Dalaman

Permintaan pembelian adalah dokumen dalaman yang dihantar dari satu jabatan ke jabatan lain yang meminta syarikat membeli barang dari vendor luar. Biasanya, pesanan pembelian adalah dokumen luaran yang ditujukan kepada pihak luar sebagai sebahagian daripada transaksi penjualan. Walau bagaimanapun, ia juga boleh digunakan secara dalaman. Kadang kala satu jabatan perniagaan ingin membeli peralatan atau bahan dari jabatan lain; dalam kes seperti itu, banyak perniagaan memerlukan bahagian pembelian untuk mengemukakan pesanan pembelian antara jabatan.

Pesanan pembelian antara jabatan dapat membantu pejabat kewangan atau perakaunan dalam perniagaan besar di mana jabatan mempunyai anggaran operasi yang berasingan.