Cara Mengaktifkan Bonjour

Perisian Bonjour Apple adalah alat rangkaian konfigurasi sifar. Ini bermaksud ia membolehkan peranti seperti komputer riba, pencetak, telefon, tablet, papan pintar, TV dan komputer desktop berkomunikasi antara satu sama lain tanpa memerlukan persediaan khusus. Selalunya pentadbir rangkaian atau orang lain yang berpengalaman dalam protokol rangkaian perlu menghubungkan bersama peranti, sumber dan periferal yang berbeza. Bonjour menjadikannya tidak perlu, membolehkan semua peranti tersebut berkomunikasi secara automatik selagi mereka berada di rangkaian yang sama.

Apa itu Bonjour Apple?

Bonjour sudah terpasang pada semua produk Apple moden, termasuk Mac yang menjalankan OS X Lion (10.7) melalui sistem operasi macOS moden, serta iPhone, iPad dan Apple TV. Secara automatik berjalan di latar belakang pada perangkat ini, dan disatukan dengan aplikasi sistem seperti iTunes dan Safari. Bonjour juga tersedia untuk sistem Windows, tetapi perlu dimuat turun dan dipasang.

Beberapa periferal, seperti banyak pencetak, dilengkapi dengan kemampuan Bonjour juga. Ini bermaksud bahawa jika mereka berada di rangkaian yang sama dengan peranti berkemampuan Bonjour lain, anda boleh menyambung ke mereka tanpa memerlukan penyediaan lebih lanjut. Bonjour juga membolehkan aktiviti rangkaian lain seperti perkongsian fail.

Walaupun Bonjour adalah perisian, ia tidak seperti kebanyakan aplikasi atau perisian yang mungkin biasa Anda gunakan. Software Keep menjelaskan bahawa Bonjour berfungsi secara senyap di latar belakang sebagai perkhidmatan. Anda tidak perlu membukanya untuk menggunakannya - setelah dipasang pada peranti, ia akan aktif secara automatik.

Mengapa Menggunakan Perkara Bonjour

Laman web pembangun Apple mengatakan bahawa Bonjour membolehkan penemuan automatik peranti menggunakan rangkaian tempatan. Untuk membongkarnya sedikit, Lifewire menjelaskan bahawa Bonjour secara automatik mengesan peranti di rangkaian ketika mereka dalam talian, pergi ke luar talian atau menukar alamat IP. Bonjour untuk pencetak, komputer dan teknologi lain memberikan maklumat ini ke aplikasi rangkaian sehingga pengguna dapat mengakses sumber dan peranti tersebut.

Terdapat tiga perkara penting yang dilakukan Bonjour sebagai pelaksanaan rangkaian konfigurasi sifar. Pertama, mengurus penugasan alamat tanpa memerlukan Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). Bonjour menggunakan skema "pautan alamat tempatan" untuk menetapkan alamat IP secara automatik, dan berfungsi dengan IPv6 dan IPv4.

Kedua, Bonjour melakukan resolusi nama menggunakan kombinasi konfigurasi nama host tempatan dan multicast DNS (mDNS). DNS, atau Sistem Nama Domain, digunakan di internet awam, dan bergantung pada pelayan DNS luaran. Dengan Bonjour, DNS multicast digunakan dalam rangkaian tempatan anda untuk membiarkan peranti berinteraksi dan memberi dan menerima pertanyaan. Akhirnya, Bonjour menyediakan perkhidmatan lokasi untuk aplikasi dengan menyediakan lapisan abstraksi di atas mDNS. Namun, walaupun Bonjour mengurus semua aktiviti ini, ia menggunakan jalur lebar yang sangat sedikit di rangkaian.

Menggunakan Bonjour pada Peranti Anda

Bonjour sangat berguna di tempat kerja atau isi rumah dengan banyak peranti Apple, atau yang mempunyai gabungan peranti Windows dan Apple. Ini menjadikannya mudah dan sederhana untuk menggabungkan sepenuhnya tempat kerja atau rumah tangga. Namun, Bonjour hanya terpasang pada peranti Apple moden.

Sekiranya anda ingin menggunakan perkhidmatan Bonjour di Windows 10 atau di mana-mana PC, anda perlu memuat turunnya. Ia dilengkapi dengan beberapa perisian Apple, seperti Safari atau iTunes, yang boleh anda muat turun dan ekstrak Bonjour dari fail pemasang. Setelah dipasang, Bonjour akan berjalan di latar belakang sebagai perkhidmatan.

Menyahpasang Program Bonjour

Sekiranya anda tidak mempunyai peranti Apple di tempat kerja atau isi rumah anda, atau menghadapi ralat perkhidmatan Bonjour, anda mungkin tidak memerlukan Bonjour dan ingin menyahpasangnya. Ia boleh dinyahpasang seperti aplikasi lain di Windows, atau dimatikan buat sementara waktu melalui Task Manager.

Di bawah "Tetapan" atau "Panel Kawalan", buka kawasan "Program dan Ciri" atau "Aplikasi". Cari Bonjour dan pilih pilihan untuk menyahpasangnya. Perlu diingat bahawa menyahpasang atau mematikan Bonjour dapat menyebabkan kesalahan dalam aplikasi yang bergantung padanya, seperti salinan iTunes di PC Windows anda.