Cara Memasukkan Alamat IP dalam Penyemak Imbas

Protokol Internet atau alamat IP adalah pengenal berangka yang dikenali oleh peranti rangkaian seperti pelayan dan komputer, dan ini adalah bagaimana laman web dan lokasi Internet lain dikenal pasti secara unik. Sistem Nama Domain adalah sistem pangkalan data khas yang memetakan nilai binari dengan nama yang lebih mudah diingat dan lebih berguna untuk pengecaman perniagaan, seperti "msn.com." Alamat IP mempunyai format yang menyerupai "207.46.111.61." Sekiranya anda perlu menavigasi ke alamat IP, anda boleh memasukkannya terus ke penyemak imbas anda seperti yang anda mahukan nama domain.

1

Lancarkan penyemak imbas Web anda dan klik tetikus anda di bar alamat di bahagian atas tetingkap. Pastikan bahawa teks yang ada sebelumnya di bar alamat dihapuskan atau dipilih.

2

Ketik rentetan "//" diikuti dengan alamat IP dan kemudian garis miring ke depan. Contohnya, taip "// 209.191.122.70/" (tanpa tanda petik). Slash trailing mengurangkan masa pelayan dengan memberitahu penyemak imbas bahawa ini adalah direktori dan tidak perlu mengambil fail tertentu; halaman lalai dianggap dan dipaparkan.

String "//" memberitahu penyemak imbas untuk mengakses lokasi ini menggunakan Hypertext Transfer Protocol. Rentetan HTTP adalah pilihan, kerana ini adalah kaedah lalai dan penyemak imbas akan menganggapnya sekiranya tidak ada protokol lain, seperti FTP, yang ditentukan.

3

Tekan kekunci "Enter" untuk menavigasi ke alamat IP yang ditentukan di penyemak imbas anda.