Cara Meletakkan Telefon Bimbit Anda pada Senarai Nombor Tidak Terdaftar

Adalah tidak sah bagi telemarketer untuk memanggil nombor telefon bimbit secara rawak tetapi itu tidak bermakna anda tidak akan pernah menerima panggilan yang tidak diingini. Perkara ini sangat menyusahkan dan bahkan mahal bagi syarikat kecil yang memerlukan telefon untuk menjalankan perniagaan. Menambah nombor anda ke senarai nombor yang tidak tersenarai akan mengurangkan panggilan yang menjengkelkan dan tidak diingini sehingga anda dapat fokus pada perniagaan anda. Ini juga akan menyukarkan pengguna telemarketer untuk mencari nombor anda. Nasib baik, nombor telefon bimbit tidak ditambah ke buku telefon umum seperti talian tetap kediaman.

1

Beritahu penyedia perkhidmatan anda bahawa anda tidak mahu nombor telefon bimbit anda disenaraikan semasa anda mendaftar untuk mendapatkan perkhidmatan. Pembawa anda mungkin menawarkan dua pilihan: "tidak diterbitkan" dan "tidak tersenarai." Pilih kedua-duanya. Sekiranya anda mendaftar untuk perkhidmatan dalam talian atau melalui kedai yang tidak dapat mengubah ciri ini, hubungi bahagian perkhidmatan pelanggan syarikat penerbangan anda untuk meminta salah satu atau kedua-dua pilihan jika ada.

2

Lawati Pendaftaran Jangan Panggil Nasional (pautan dalam Sumber). Klik pada butang "Daftar" untuk menambahkan nama anda ke dalam senarai. Masukkan nombor telefon dan alamat e-mel anda. Setelah anda mengklik "Kirim", pengesahan e-mel akan dihantar kepada anda dalam beberapa minit. Buka e-mel pengesahan dan klik pada pautan untuk menyelesaikan prosesnya.

3

Panggil National Do Not Call Registry sebagai kaedah pendaftaran alternatif. Hubungi Pendaftar di talian 888-382-1222 dari telefon bimbit anda dan ikuti arahan suara. Penyenaraian di Registry Jangan Panggil Nasional tidak tamat dan meletakkan nama anda dalam senarai ini adalah percuma.

4

Arahkan telemarketer dan semua pemanggil yang tidak diingini untuk mengeluarkan anda dari senarai mereka. Walaupun nombor anda belum disenaraikan di Registry Jangan Panggil, ajukan aduan kepada Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan sekiranya pemanggil melanggar undang-undang.