Bagaimana Mendapatkan W2 Dari Syarikat Yang Tidak Ada Lagi

Menjejaki W-2 yang hilang boleh menjadi tugas yang mengecewakan, terutama jika satu-satunya perkara yang membuat anda tidak memfailkan cukai anda. Dalam kebanyakan kes, mendapatkan W-2 anda hanyalah dengan memanggil majikan anda dan meminta salinan lain. Tetapi, apabila majikan tidak berniaga atau tidak dapat dijumpai, anda harus mengambil inisiatif untuk menyelesaikan sesuatu.

Hubungi IRS

Sekiranya anda menunggu di W-2 untuk mengemukakan penyata cukai dan anda tidak menerimanya pada 14 Februari, anda boleh menghubungi Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (800-829-1040) untuk membuat aduan. IRS akan menghantar surat rasmi kepada bekas majikan anda yang meminta agar W-2 dikirimkan kepada anda. Walaupun tidak ada jaminan bahawa pendekatan ini akan berfungsi, ada kemungkinan seseorang yang terhubung dengan syarikat akan mendapat surat dan mengambil tindakan.

Pengganti W-2

Sekiranya surat IRS tidak membantu, boleh buat pengganti W-2 untuk memfailkan cukai anda menggunakan Borang 4852, yang boleh anda muat turun dari laman web IRS. Anda mesti melampirkan Borang 4852 sebagai ganti W-2 semasa menghantar penyata cukai anda. Sekiranya anda memfailkan secara elektronik, anda perlu mengisi borang elektronik versi dan menyimpan salinan kertas untuk rekod anda.

Bayar Stub

Kumpulkan maklumat dari penyata gaji terakhir atau penyata cuti dan pendapatan anda untuk melengkapkan Borang 4582. Sekiranya anda tidak mempunyai barang-barang ini, anda harus membuat anggaran niat baik mengenai gaji dan penahanan anda. Menggunakan Borang 4852 dapat memperlahankan proses pembayaran balik cukai. Sekiranya anda menghantar maklumat yang salah pada borang, anda mungkin perlu mengemukakan penyata cukai yang telah diubah dengan maklumat yang betul.

Transkrip Tahun Sebelum

Sekiranya semua yang anda perlukan adalah maklumat W-2 dari tahun sebelumnya, anda boleh meminta transkrip percuma maklumat dari IRS dengan menghantar atau menghantar faks Borang 4506-T. Mungkin memerlukan beberapa minggu, tetapi akhirnya IRS akan mengirimkan transkrip kepada anda yang merangkumi maklumat dari setiap W-2 atau 1099 yang diserahkan atas nama anda untuk tahun tertentu. Sekiranya anda ingin mengemukakan penyata cukai tahun sebelumnya, anda boleh menyerahkan transkrip sebagai bukti gaji dan pemotongan anda dan bukannya W-2 yang sebenarnya. Secara amnya, transkrip tidak tersedia untuk W-2 tahun semasa.

Fotokopi Tahun Sebelum

Sekiranya anda memerlukan fotokopi W-2 lama, untuk permohonan gadai janji, misalnya, anda boleh mengemukakan permintaan kepada IRS atau Pentadbiran Keselamatan Sosial. IRS dapat memberikan salinan W-2 yang anda ajukan dengan penyata cukai yang lalu, sementara SSA mempunyai salinan W-2 yang diserahkan oleh majikan. Proses ini memerlukan beberapa minggu di kedua-dua agensi, dan kedua-duanya mengenakan bayaran untuk perkhidmatan tersebut; SSA mungkin mengetepikan yuran jika permintaan anda berkaitan dengan Jaminan Sosial. Gunakan Borang IRS 4506 semasa membuat permintaan ke salah satu agensi.