Cara Poster Gambar di Photoshop

Membuat kesan visual seperti poster untuk foto perniagaan anda adalah sekejap menggunakan alat Posterize dalam perisian penyuntingan gambar Adobe Photoshop. Alat Posterize tersedia sebagai sebahagian daripada panel Penyesuaian di Photoshop. Setelah menerapkan kesan posterize pada foto anda, anda dapat menentukan jumlah nilai kecerahan dalam foto menggunakan slaid bawaan yang secara automatik menyesuaikan gambar anda sehingga anda dapat melihat kesan perubahan tahap posterisasi anda.

1

Lancarkan Photoshop dan klik "File" dan "Open" untuk membuka fail yang ingin anda posterkan.

2

Klik "Window" dari menu yang terletak di bahagian atas tetingkap Photoshop, kemudian klik "Penyesuaian" dari menu drop-down untuk menjadikan panel Penyesuaian tersedia di ruang kerja anda. Sekiranya sudah ada tanda semak di sebelah Penyesuaian, teruskan ke langkah seterusnya.

3

Klik panel "Penyesuaian" dan klik anak panah kecil menghadap ke bawah di sudut kanan atas. Menu lungsur turun muncul.

4

Klik "Posterize" pada menu drop-down. Photoshop memaparkan dialog Lapisan Baru di mana anda dapat menamakan lapisan posterisasi anda, menetapkan warna lapisan dan kelegapan. Klik "OK." Photoshop menambah kesan asas empat tingkat pada gambar anda.

5

Seret gelangsar ke bawah tajuk Posterize di panel Penyesuaian untuk menetapkan jumlah tahap poster yang anda mahukan dalam foto anda. Semakin tinggi bilangan tahap, semakin terperinci muncul dalam foto anda. Walau bagaimanapun, kesan posterisasi menjadi kurang ketara apabila anda menambahkan lebih banyak tahap.

6

Klik "Fail" dan "Simpan Sebagai" untuk menyimpan versi poster anda apabila anda menyesuaikannya dengan keinginan anda.