Cara Mengira EBITA

Sebilangan syarikat perlu mengambil pinjaman besar untuk memulakan, dan dengan itu mempunyai perbelanjaan faedah yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan syarikat lain yang mempunyai sedikit hutang. Untuk menghilangkan perbezaan pembayaran cukai dan faedah, banyak perniagaan mengira pendapatan sebelum faedah dan cukai (EBIT). Melangkah lebih jauh, perniagaan kecil dapat memperoleh idea yang lebih baik mengenai aliran tunai yang dihasilkan sebelum faedah dan cukai dengan mengambil pelunasan dan mengira pendapatan sebelum faedah, cukai dan pelunasan (EBITA). Walaupun kos pelunasan mewakili perbelanjaan aset syarikat dari masa ke masa, kosnya tidak dibayar tunai setiap tahun. Contohnya, jika syarikat mempunyai pendapatan $ 10,000 dan pelunasan $ 1,000, syarikat itu masih mempunyai aliran tunai $ 10,000.Mempunyai aliran tunai yang mencukupi sering kali penting bagi pemilik perniagaan kecil untuk memastikan mereka mempunyai wang yang cukup untuk membayar bil dan melabur dalam perniagaan.

1

Tambahkan jumlah faedah yang dibayar dan cukai pendapatan yang dibayar oleh perniagaan kecil untuk tahun ini untuk mencari jumlah perbelanjaan faedah dan cukai. Sebagai contoh, jika syarikat membayar cukai pendapatan $ 400,000 dan faedah $ 800,000, jumlah faedah dan perbelanjaan cukai syarikat adalah $ 1,2 juta.

2

Tambahkan faedah dan perbelanjaan cukai ke pendapatan bersih syarikat untuk tahun ini untuk mencari EBIT. Dalam contoh ini, jika syarikat itu mempunyai pendapatan bersih $ 6 juta, tambahkan $ 1.2 juta hingga $ 6 juta untuk mencari EBIT sama dengan $ 7.2 juta.

3

Hitung jumlah pelunasan untuk tahun ini. Aset tertentu, seperti kos permulaan dan paten, sering dilunaskan. Sebagai contoh, jika syarikat mempunyai pelunasan $ 450,000 untuk satu paten dan pelunasan kos permulaan $ 25,000, jumlah pelunasan syarikat sama dengan $ 475,000.

4

Tambahkan kembali pelunasan ke EBIT untuk mencari EBITA. Dalam contoh ini, tambahkan $ 7.2 juta hingga $ 475.000 untuk mencari EBITA syarikat sama dengan $ 7.675 juta.