Bagaimana Saya Boleh Membuat Saluran YouTube Saya Terlihat oleh Penonton?

Apabila anda membuat saluran YouTube baru, saluran itu terbuka secara umum, dan sesiapa sahaja dapat melihat laman utama saluran anda. Video anda mungkin tersembunyi, kecuali jika anda menetapkannya untuk tontonan umum. Sekiranya anda membuat akaun YouTube sebelum Oktober 2012, seluruh saluran anda mungkin tersembunyi, kerana peraturan privasi Google yang lama. Dalam kes ini, anda boleh menukarnya secara manual ke saluran awam.

Kawal Tetapan Video

Google membenarkan anda menetapkan tetapan privasi setiap video semasa proses memuat naik. Anda boleh menetapkan setiap video ke Umum, Peribadi atau Tidak Tersenarai. Dua pilihan terakhir menghalang video itu muncul di saluran anda, dan menjadikannya hanya tersedia untuk anda dan orang lain yang dipilih oleh anda. Setelah memuat naik video, anda sentiasa dapat mengubah tetapan privasinya dari halaman Pengurus Video saluran anda.

Tukar Saluran Lama ke Umum

Sekiranya saluran anda tidak disenaraikan sebelum Google mengubah dasar privasinya, anda mesti mengubahnya menjadi Umum dari tetapan akaun anda. Klik gambar profil Google anda di bahagian atas halaman dan pilih "Tetapan YouTube." Klik pautan "Lanjutan" pada skrin Gambaran Keseluruhan, dan kemudian klik "Jadikan Saluran Ini Umum."