Adakah Semua Pelabuhan SATA Berkelajuan Sama pada Papan Induk?

Anda tidak perlu risau port ATA bersiri mana yang anda gunakan untuk menyambungkan peranti ke papan induk: semua port berjalan dengan kelajuan yang sama. Walau bagaimanapun, setiap papan induk yang menyokong SATA menyokong generasi tertentu yang memberi kelajuan akses data yang berbeza. Semua port SATA pada motherboard mempunyai kelajuan yang sama, tetapi semua motherboard tidak menyokong kelajuan SATA yang sama.

Apa itu SATA?

SATA adalah jenis sambungan yang digunakan oleh komputer dan peranti seperti komputer untuk menyambungkan komponen penyimpanan persisian seperti pemacu optik dan cakera keras ke peranti. SATA menggantikan standard ATA selari. Peranti PATA menggunakan pita lebar yang akan menghubungkan dua peranti ke papan induk, sementara SATA menggantikan pita dengan pita seperti dawai tujuh-pin yang menghubungkan setiap peranti ke papan induk. Dari sudut fizikal, pita SATA yang lebih kecil lebih kondusif untuk melancarkan aliran udara. Kedua-dua peranti SATA dan PATA memerlukan kabel kuasa yang berasingan. Menurut Pertubuhan Antarabangsa SATA, SATA mempunyai penembusan pasaran sebanyak 99 peratus pada PC pengguna.

Jenis Tunggal dan Penggunaan Peranti

Motherboard dihasilkan dengan standard SATA maksimum yang disokong. Tidak kira port mana yang anda gunakan dengan peranti. Setiap port SATA pada motherboard mempunyai lebar jalur tersendiri, jadi anda tidak akan melihat peningkatan kelajuan dengan menukar port. Ini adalah perbezaan utama antara PATA, di mana peranti pada pita yang sama berkongsi lebar jalur yang sama.

Periferal itu sendiri mungkin bertanggungjawab untuk prestasi yang lebih perlahan berbanding dengan periferal lain yang serupa kerana komponennya mungkin menyokong kelajuan yang berbeza. Selain itu, periferal boleh mempunyai masalah prestasi yang disebabkan oleh faktor lain yang tidak bergantung pada peranti.

SATA I, II dan III

Standard SATA telah dinaik taraf tiga kali untuk memberikan peningkatan kelajuan berbanding generasi sebelumnya. SATA I, SATA II dan SATA III dapat memindahkan data antara motherboard dan komponen masing-masing pada 1.5 gigabit sesaat, 3Gbps, dan 6Gbps. Piawaian SATA juga disebut dengan kelajuannya berbanding dengan generasi mereka. Versi dengan bilangan yang lebih tinggi juga bertambah baik semasa protokol pemindahan data dan pengurusan kuasa. Terdapat standard tambahan yang disebut "SATA luaran" yang boleh digunakan untuk menyambung ke peranti luaran. Standard eSATA menyokong kabel yang lebih panjang hingga dua meter berbanding dengan satu meter versi dalaman.

Keserasian ke belakang

Piawaian SATA menyokong keserasian ke belakang dan ke hadapan. Ini bermaksud bahawa semua periferal SATA akan berfungsi dengan semua motherboard yang menyokong SATA. Walau bagaimanapun, peranti dan papan induk akan turun ke standard yang paling biasa disokong dan beroperasi pada kelajuannya. Pemacu keras SATA III yang disambungkan ke papan induk SATA II akan berjalan pada kelajuan SATA II. Pemacu keras SATA I yang disambungkan ke SATA III akan berjalan pada kelajuan SATA I.