Cara Menggunakan Kunci Lesen Kaspersky

Dengan kebanyakan produk perisian Kaspersky Lab, terdapat dua nombor yang anda perlukan untuk mengesahkan perisian anda dan memastikannya sentiasa terkini. Nombor pertama adalah kod pengaktifan anda. Ini adalah nombor yang anda terima semasa membeli produk. Setelah anda mengaktifkan produk dengan kod pengaktifan, anda akan diberikan kunci lesen. Sekiranya anda kehilangan kod pengaktifan, anda boleh menggunakan kunci lesen, juga dikenali sebagai kunci Kaspersky untuk memulihkan lesen anda.

Menggunakan Kod Pengaktifan Kaspersky

Kod pengaktifan Kaspersky Lab terdiri daripada dua puluh nombor dan huruf, biasanya dalam empat kumpulan lima, seperti: ХХХХХ-ХХХХХ-ХХХХХ-ХХХХХ. Ini adalah kod yang disertakan dengan produk anda semasa anda membelinya.

Sekiranya anda membeli produk dalam talian, kod pengaktifan akan dihantar melalui e-mel kepada anda. Sekiranya anda membeli produk di kedai, kodnya terdapat dalam dokumentasi yang disertakan bersama produk, atau pada casing yang mengandungi cakera pemasangan. Sekiranya anda membeli kad pembaharuan lesen, kodnya terdapat di bahagian belakang kad.

Pasang perisian dan, apabila diminta, masukkan kod pengaktifan. Ini mengaktifkan perisian anda dan memberikan anda kunci lesen.

Mencari Kunci Lesen Kaspersky Anda

Sekiranya anda kehilangan kod pengaktifan, anda boleh menggunakan kunci lesen produk untuk mendapatkan salinan lain. Hubungi sokongan teknikal Kaspersky Lab dengan kunci lesen anda untuk mendapatkan kod pengaktifan baru. Tanpa kunci lesen, anda mungkin tidak dapat mengaktifkan semula produk, yang bermaksud anda mungkin perlu membeli lesen lain.

Memiliki salinan kunci lesen anda adalah idea yang baik, sekiranya komputer anda hancur, mengharuskan anda memasang semula sistem operasi, dalam hal ini kunci lesen mungkin hilang.

Untuk mencari kunci lesen anda, buka tetingkap aplikasi dan klik "Lesen," yang seharusnya berada di bahagian bawah tetingkap. Setelah mengklik, kunci lesen akan disenaraikan di bahagian atas tetingkap. Walaupun anda dapat menuliskan nombor ini, Kaspersky Lab mengesyorkan mengambil tangkapan skrin tetingkap ini dengan kunci yang dipaparkan. Anda akan diminta untuk menghantar tangkapan skrin ini sekiranya anda perlu menghubungi sokongan teknikal.

Memperbaharui Lesen Anda

Dalam kebanyakan kes, anda tidak memerlukan kunci lesen anda. Perisian akan dikemas kini secara automatik tanpa campur tangan anda sehingga lesen tamat. Apabila anda perlu memperbaharui lesen anda, anda dapat melakukan ini di dalam aplikasi, baik dengan membeli kod pengaktifan baru, atau dengan mengklik "Renew License" di jendela aplikasi perisian.

Untuk melakukan ini, cukup buka aplikasi, klik "Lesen" dan kemudian klik sama ada butang "Enter Code Activation" atau butang "Renew License".

Menggunakan Kaspersky Saya

Kaspersky Lab menawarkan cara lain untuk mengaktifkan perisian pada komputer baru, tanpa perlu memasukkan kod pengaktifan atau kunci lesen anda, dengan menggunakan laman web my.kaspersky.com. Untuk menggunakan kaedah ini, pertama-tama anda perlu membuat akaun dan kemudian menghubungkan aplikasi anda ke akaun anda.

Prosesnya sedikit berbeza, bergantung pada sama ada anda menggunakan PC Windows, Mac, atau peranti Android.

Pada PC, buka tetingkap aplikasi Kaspersky Lab dan kemudian klik "My Kaspersky." Perhatikan bahawa anda mesti telah mengaktifkan perisian dengan kod pengaktifan anda sebelum pilihan ini tersedia. Kemudian ikuti arahan untuk menyambungkan aplikasi ke akaun My Kaspersky anda.

Pada komputer Mac, anda akan diminta untuk log masuk ke My Kaspersky sebaik sahaja anda membuka aplikasi.

Pada peranti Android, ketuk ikon di sudut kanan atas, yang menyerupai bacaan monitor jantung, untuk menyambung ke My Kaspersky.

Setelah ini selesai, anda kemudian boleh menggunakan laman web My Kaspersky untuk mengaktifkan perisian pada komputer atau peranti mudah alih yang berbeza.