Skala Penarafan apa yang Digunakan untuk Meningkatkan Kecederaan untuk Komponen Pekerja?

Tuntutan pampasan pekerja membolehkan pekerja yang cedera mengambil faedah sekiranya berlaku kecederaan di tempat kerja, termasuk faedah perubatan dan juga pembayaran ganti rugi untuk masa yang hilang semasa bekerja. Semasa proses ini, syarikat insurans yang membayar tuntutan boleh menawarkan penyelesaian, yang bermaksud pekerja mengumpulkan pembayaran sekaligus sebagai pertukaran untuk mengetepikan sebarang tuntutan masa depan untuk faedah, tetapi ini bergantung pada penilaian penurunan nilai yang diberikan oleh doktor yang merawat.

Peraturan Negeri mengenai Garis Panduan Penurunan Nilai

Undang-undang negeri mengatur peraturan dan prosedur pampasan pekerja, dan negara mempunyai peraturan yang berbeza mengenai penilaian penurunan nilai. Sebilangan mungkin meminta doktor menggunakan sistem Persatuan Perubatan Amerika untuk mengukur kerusakan, yang secara tidak rasmi dikenali sebagai "Panduan AMA." Sekiranya sebuah negeri menggunakan Panduan AMA, ia akan menentukan edisi yang akan digunakan; edisi keenam, yang diterbitkan pada tahun 2007, adalah yang terbaru pada saat penerbitan.

Negeri-negeri lain telah mengembangkan sistem mereka sendiri. Ada yang memerlukan panduan AMA untuk kecederaan tertentu dan panduan keadaan untuk yang lain.

Peningkatan dan Kemerosotan Perubatan Maksimum

Pada suatu ketika semasa rawatan kecederaan kerja, seorang doktor akan menyatakan pekerja tersebut mengalami peningkatan perubatan maksimum, atau MMI. Tarikh MMI menandakan titik ketika rawatan perubatan tidak lagi menghasilkan peningkatan bagi pesakit. Beberapa negeri tidak membenarkan penyelesaian tuntutan pekerja sehingga tarikh MMI dicapai.

Undang-undang ini juga akan menentukan sama ada syarikat insurans perlu terus memberikan faedah ganti rugi selepas MMI dan berapa lama. Biasanya doktor yang merawat akan memberikan penilaian penurunan nilai ketika dia menetapkan tarikh MMI jika pekerja itu hilang upaya - sepenuhnya atau sebahagian - kekal.

Penilaian dan Penyelesaian Kemerosotan

Doktor memberikan penilaian penurunan pada skala geser 0 hingga 100, dengan penilaian yang berbeza untuk bahagian badan yang cedera dan untuk tubuh secara keseluruhan. Sebab penilaian penurunan nilai adalah memberikan nilai kepada tuntutan dan menentukan sama ada pesakit dijangka kembali bekerja atau tidak. Sekiranya kecacatan kekal dan menyeluruh terlibat, syarikat insurans dan pekerja - biasanya melalui peguam - akan merundingkan jumlah penyelesaian berdasarkan usia pekerja, peringkat penurunan nilai dan pendapatan sebelumnya.

Penarafan Dua Tahap

Beberapa negeri menggunakan sistem penilaian "dua peringkat" yang mengambil kira sama ada pekerja yang cedera telah benar-benar kembali bekerja. Di negeri-negeri ini, pekerja yang mendapat tawaran untuk kembali bekerja dari majikan mereka memperoleh faedah yang lebih rendah daripada mereka yang tidak. Tujuan sistem sedemikian adalah untuk meningkatkan pekerjaan kembali dengan mendorong majikan untuk membawa pekerja yang cedera kembali ke lipatan, jika hanya dengan tugas ringan atau sambilan; pada gilirannya, ini akan mengurangkan kos premium insurans pampasan pekerja mereka. Di California, seorang pekerja yang dinilai sebagai kecacatan separa tetap mendapat 30% faedah pekerja yang lebih rendah sekiranya dia kembali bekerja.