Apakah Perluasan Produk dalam Pemasaran?

Peluasan produk adalah strategi meletakkan jenama produk yang mapan pada produk baru yang berada dalam kategori yang sama. Syarikat kecil dapat menerapkan praktik dengan cara yang sama seperti yang dimiliki perusahaan besar, untuk meningkatkan penjualan produk yang popular dengan menawarkan variasi. Tetapi strategi juga boleh menjadi bumerang jika tidak digunakan dengan berkesan.

Contoh

Syarikat barangan pengguna yang mapan telah meningkatkan penjualan dengan menarik lebih banyak pengguna dengan produk baru yang berbeza dari yang asal berdasarkan faktor seperti rasa, reka bentuk dan harga. Coca-Cola telah melakukan ini dengan versi Coke asalnya, termasuk Vanilla Coke dan Cherry Coke. Levi selama bertahun-tahun telah memperkenalkan beberapa gaya dan pakaian jeans yang berbeza, dan Gillette telah menjual variasi pada pisau cukur dan bilahnya, termasuk versi yang ditujukan untuk wanita.

Kebaikan

Menurut firma perunding National Marketing Federation Inc., memperluas rangkaian produk di bawah jenama yang ada dapat menarik pembeli yang mempunyai pilihan yang berbeza, mengurangkan kos menjangkau pembeli dalam kategori pasaran yang sama yang sudah biasa dengan jenama tersebut, dan akhirnya meningkatkan keuntungan . Para penyelidik yang menulis dalam "Harvard Business Review" mencatat bahawa pengurus melihat peluasan sebagai cara berisiko rendah dan murah untuk memenuhi keperluan segmen pelanggan yang berbeza, dan dalam beberapa kes syarikat dapat memanfaatkan peluasan untuk mendapatkan bahagian rak yang lebih besar ruang di kedai.

Kekurangan

Menambah terlalu banyak sambungan ke barisan produk yang ada menimbulkan risiko penjualan produk asal. Sekiranya tidak diteliti dengan teliti, ia juga dapat menyedot pemasaran dan sumber lain, tanpa jaminan bahawa penjualan keseluruhan akan meningkat. Sekiranya produk baru tidak diterima dengan baik, produk itu juga boleh merosakkan kesetiaan dan mengurangkan daya tarikan unik jenama keseluruhan. Dan walaupun peluasan produk laris, peruncit terhad di ruang rak, mereka boleh mengetepikan variasinya.

Pertimbangan Lain

Sambungan lini produk perlu diteliti dengan teliti untuk memastikan mereka benar-benar memenuhi permintaan yang tidak terpenuhi di pasaran, tanpa mengurangi penjualan produk semasa syarikat secara drastik. Persekutuan Pemasaran Nasional mencadangkan proses empat langkah: menentukan keperluan khusus pelanggan dalam segmen pasaran sasaran, mengenal pasti ciri yang akan menarik bagi pengguna tersebut, membuat cadangan nilai yang unik untuk membantu meletakkan produk dan memilih saluran penjualan dan pengedaran yang akan sampai kepada pelanggan tersebut.