Sejauh Mana Menara Sel boleh Telefon bimbit Mendapatkan Isyarat?

Jarak maksimum antara telefon bimbit dan menara sel bergantung pada pelbagai faktor. Teknologi penyambungan, ciri landskap, kekuatan pemancar di menara, ukuran sel rangkaian telefon bimbit dan kapasiti reka bentuk rangkaian semuanya berperanan. Kadang kala pemancar menara sel diatur ke daya rendah dengan sengaja sehingga tidak mengganggu sel yang berdekatan. Selalunya bukit, pokok atau bangunan mengganggu penghantaran. Mana-mana faktor ini mungkin menghalang anda daripada mendapat isyarat, walaupun menara sel cukup dekat.

Jarak Maksimum

Telefon bimbit biasa mempunyai kekuatan yang cukup untuk mencapai menara selang sejauh 45 batu. Bergantung pada teknologi rangkaian telefon bimbit, jarak maksimum mungkin serendah 22 batu kerana isyaratnya memerlukan masa yang terlalu lama untuk jangka masa protokol telefon bimbit yang tepat untuk berfungsi dengan baik. Biasanya isyarat telefon bimbit tidak sampai ke tempat yang berdekatan dengan jarak maksimum ini. Ukuran sel yang biasa di luar kawasan bandar bermaksud isyarat telefon bimbit mungkin terpaksa menempuh jarak hingga beberapa batu.

Punca Gangguan

Isyarat telefon bimbit berada dalam julat frekuensi yang bergerak dalam garis lurus dan mempunyai keupayaan penembusan yang terhad. Gangguan melemahkan isyarat dan bermaksud bahawa telefon bimbit mungkin tidak dapat mencapai menara sel yang cukup dekat. Punca gangguan adalah halangan semula jadi seperti bukit dan pokok atau struktur buatan manusia seperti bangunan, dinding dan terowong. Di kawasan bandar, telefon bimbit yang tersekat dari satu menara sel boleh bersambung dengan yang lain berdekatan, tetapi di kawasan luar bandar, gangguan dengan liputan dari menara sel tunggal boleh menjadikan penerimaan tidak dapat dipercayai.

Perancangan Kapasiti

Pengangkut sering mengurangkan jarak antara telefon bimbit dan menara sel kerana masalah kapasiti. Pembawa telefon bimbit menerima sejumlah frekuensi untuk digunakan dalam rangkaiannya di lokasi tertentu. Setiap menara sel dapat menangani jumlah panggilan maksimum yang ditentukan oleh jumlah frekuensi yang terpisah. Sekiranya syarikat penerbangan menjangkakan bahawa pelanggannya dapat membuat lebih banyak panggilan, dia akan mengurangkan ukuran selnya dan menggunakan kembali frekuensi di sel yang berdekatan. Ini bermaksud, terutamanya di kawasan bandar, menara selular mungkin berjarak kurang daripada satu batu dari telefon bimbit.

Saiz Sel

Apabila saiz sel dalam rangkaian telefon bimbit menyusut, pembawa mengurangkan daya pemancar pada menara sel mereka untuk menghilangkan gangguan dengan sel yang berdekatan menggunakan frekuensi yang sama. Beroperasi dengan kuasa rendah seperti itu, menara sel mungkin berada dalam jarak beberapa ratus meter dari telefon bimbit agar telefon bimbit dapat mengambil isyaratnya. Sekiranya gangguan menyekat satu menara dengan isyarat lemah, telefon bimbit mungkin bersambung dengan menara berdekatan yang lain.