Cara Memisahkan Akaun Gmail Dari Akaun Google

Memiliki akaun Google hanyalah perniagaan yang bijak: Anda boleh mengakses Kalendar Google, Kumpulan Google, Dokumen Google dan banyak lagi menggunakan akaun tunggal ini. Apabila anda mendaftar untuk akaun Google anda, alamat Gmail anda akan dihubungkan secara automatik dengannya, dan jika anda tidak memiliki alamat Gmail, anda akan diberikan satu untuk tujuan masuk Google. Tetapi anda mungkin mahu memisahkan kedua-dua akaun tersebut, misalnya, akaun Gmail adalah akaun peribadi dan anda mahu akaun Google hanya berorientasikan perniagaan. Memisahkan akaun Gmail dan Google adalah proses mudah yang hanya memerlukan beberapa minit. Namun, perlu diketahui bahawa melakukan ini akan menyebabkan penutupan akaun Gmail anda secara kekal. Menurut Google, anda masih akan mempunyai akses ke akaun Google anda tetapi tidak dapat lagi menghantar,terima atau lihat e-mel di akaun Gmail anda setelah memisahkan kedua-dua akaun tersebut.

1

Navigasi ke halaman "Edit Perkhidmatan" sambil log masuk ke akaun Gmail anda.

2

Klik pautan "Keluarkan Gmail Secara Kekal". Ini akan membawa anda ke halaman pengesahan.

3

Baca maklumat di bawah "Buang Gmail Dari Akaun Anda," dan kemudian klik kotak di sebelah "Ya, Saya Ingin Hapus Kekal (nama akaun Gmail anda) dan Buang dari Akaun Google Saya." Maklumat di bahagian ini memberi peringatan bahawa memisahkan Gmail dari akaun Google anda akan mengakibatkan penutupan akaun Gmail tetap dalam dua hari bekerja.

4

Taipkan alamat e-mel utama baru ke medan "Alamat E-mel Utama Baru". Alamat baru ini akan dikaitkan dengan akaun Google anda dengan cara yang sama seperti alamat Gmail anda sebelumnya.

5

Ketik kata laluan Gmail semasa anda ke dalam bidang "Kata Laluan Semasa", dan kemudian klik "Buang Gmail" untuk menyelesaikan pemisahan akaun Gmail dan Google anda.