Kelebihan Struktur Organisasi Hibrid

Perniagaan boleh memilih dari sebilangan besar struktur organisasi yang berpotensi. Organisasi lateral, organisasi top-down dan jenis struktur organisasi yang lain semuanya boleh digabungkan menjadi struktur hibrid. Bank Dunia mendefinisikan struktur organisasi hibrid sebagai struktur di mana lebih daripada satu reka bentuk organisasi digunakan. Ini membolehkan syarikat lebih banyak fleksibiliti dalam mengagihkan kerja dan memberikan peranan pekerjaan. Ia sangat bermanfaat dalam perniagaan kecil, di mana terdapat lebih sedikit pekerja untuk menguruskan operasi harian.

Misi Bersama

Struktur organisasi hibrid mewujudkan misi bersama dan membolehkan pekerja bekerja pada projek yang berbeza dan di sektor yang berbeza. Struktur ini membentuk pasukan individu yang bersatu dengan tujuan bersama dan tahap pengalaman dan minat yang berbeza. Setiap pekerja dapat melakukan kerja di bidang yang paling sesuai untuknya, berpindah dari projek ke projek dan melaporkan kepada individu yang berbeza apabila perlu.

Gangguan Pasaran

Organisasi hibrid menjadikan diri mereka sebagai gangguan pasar, iaitu apabila organisasi atau produk memasukkan dirinya ke pasar dengan cara yang sama seperti anak meriam ke kolam renang. Dengan menggunakan kaedah viral dan membuat "percikan," struktur organisasi hibrida dapat mengatasi halangan tradisional terhadap pasaran, seperti anggaran iklan yang dapat melumpuhkan organisasi yang lebih kecil dari segi kewangan. Struktur organisasi hibrid dapat melancarkan gelombang gangguan pasaran hingga ke puncak mewujudkan ledakan media besar-besaran yang mendorong pengembangan dan permintaan produk.

Skala Penggunaan

Manfaat lain untuk struktur organisasi hibrid adalah skala besar yang dapat dicapai dengan penggunaannya. Daripada mempunyai struktur pengurusan dan pekerja tradisional yang berat, organisasi hibrid menggunakan struktur berasaskan jaring labah-labah yang melibatkan sekumpulan individu, kadang-kadang di kawasan geografi yang berbeza, bekerjasama untuk mencapai tujuan bersama. Ini juga dapat mengatasi masalah saluran paip pengedaran yang melambatkan akses ke produk siap.