Cara Membuka Laptop HP & Mengganti Kipas

Komputer riba Hewlett Packard sangat mudah alih, membolehkan para profesional yang sibuk dengan mudah mengangkut data keseluruhan kabinet fail dari satu laman web ke tempat kerja yang lain - tetapi seperti mana-mana komputer riba, ciri ini dapat membuktikan pembatalannya. Oleh kerana saiz kompaknya menghalang aliran udara, komputer riba HP sangat rentan terhadap pemanasan berlebihan. Sekiranya kipas Hewlett Packard anda tidak berfungsi dengan baik, penting untuk membuang masa untuk menggantinya.

1

Matikan komputer riba HP anda, cabut kabel kuasa dan cabut semua periferal.

2

Lepaskan elektrik statik terpasang dari badan anda dengan menyentuh objek logam yang tidak dicat.

3

Letakkan kain lembut, seperti tuala, di permukaan rata. Tutup panel paparan komputer riba anda dan letakkan pada kain terbalik.

4

Tanggalkan skru atau skru dari penutup bateri dengan pemutar skru Phillips. Tekan tab pengunci dan angkat unit bateri.

5

Tanggalkan skru dari penutup cakera keras dengan pemutar skru Phillips dan angkat penutupnya. Cabut kabel yang menyambungkan cakera keras ke papan induk, jika ada, dan lepaskan pemacu keluar dari tempatnya.

6

Tanggalkan skru yang menahan bateri CMOS dan panel modul memori. Angkat panel dan tanggalkan bateri dan modul.

7

Tanggalkan skru penutup papan kekunci dengan pemutar skru Phillips. Ini terletak di beberapa atau semua tempat berikut: dua sudut bawah komputer riba anda, tepat di bawah tengah papan kekunci, di ruang modul memori dan di ruang bateri.

8

Balikkan komputer riba dan buka panel paparan. Dengan menggunakan pemutar skru kepala rata, lepaskan bahagian atas bebibir papan kekunci. Ini adalah bahagian yang paling hampir dengan panel paparan.

9

Tanggalkan skru papan kekunci atas, yang terletak di atas kekunci "F".

10

Angkat papan kekunci cukup untuk menunjukkan sambungan kabel pita ke papan induk. Sekiranya kabel pita diikat dengan penutup pengunci, angkat penutup dan tarik perlahan kabel dari soket papan induk. Sekiranya penyambung mempunyai tab penguncian, tekan dan tahan pada tab semasa anda menarik kabel dari soket. Angkat papan kekunci.

11

Cari soket papan LED, yang berlabel, pada papan induk. Pegang penyambung dengan ibu jari dan jari telunjuk anda dan cabut wayar yang menyambungkan papan LED ke papan induk dengan berhati-hati. Lakukan hal yang sama untuk paparan video, butang daya, kamera web, dua sambungan antena dan pad sentuh, jika ada.

12

Tanggalkan skru dari engsel panel paparan dengan pemutar skru Phillips. Pegang panel dengan tangan bebas untuk mengelakkannya jatuh semasa skru terakhir dilepaskan.

13

Angkat unit penutup atas dan cabut kabel yang menyambungkan port USB, soket kuasa dan bicu audio ke papan induk.

14

Tanggalkan skru dari papan induk dengan pemutar skru Phillips. Gunakan kedua-dua belah tangan untuk mengangkat papan induk dari casing komputer dengan teliti.

15

Tanggalkan skru dari kipas HP atau unit penyejuk anda, cabut penyambung kuasanya dan angkat dari casing komputer riba.

16

Letakkan kipas atau unit penyejuk baru anda dalam casing komputer riba, ketatkan skru dan pasangkan penyambung kuasanya.

17

Pasang semula HP anda dengan mengikuti langkah 4 hingga 16 dalam urutan terbalik.