Gejala Kad Wi-Fi yang Gagal

Kad Wi-Fi komputer anda berfungsi sebagai pintu masuk antara komputer dan rangkaian wayarles perniagaan anda, yang memungkinkannya bertukar data dengan peranti Wi-Fi lain. Oleh itu, kad Wi-Fi yang gagal boleh menjadi tamparan besar bagi operasi komputer, menghalangnya daripada mengakses sumber tanpa wayar dan berpotensi memotongnya dari Internet. Mempelajari cara mengesan kad Wi-Fi yang gagal dapat membantu anda mengenal pasti peralatan tanpa wayar yang perlu diganti sebelum kegagalan sepenuhnya.

Masalah Sambungan

Petunjuk pertama anda mengenai kemungkinan kesalahan pada kad Wi-Fi anda mungkin adalah perubahan pada sambungan rangkaian anda. Tanpa kad Wi-Fi yang berfungsi, komputer anda tidak dapat memproses gelombang radio yang membentuk isyarat Wi-Fi dan mengubahnya menjadi maklumat rangkaian. Oleh itu, kesalahan pada kad Wi-Fi anda boleh menyebabkan sambungan rangkaian anda menjadi tidak stabil atau gagal sama sekali. Sekiranya anda mengalami perkhidmatan tanpa wayar yang buruk, periksa penunjuk sambungan wayarles sistem operasi anda untuk melihat sama ada komputer sama sekali terputus dengan penghala anda.

Tidak Boleh Ping

Ping adalah alat yang digunakan untuk mengesahkan sama ada dua peranti mempunyai kesambungan sama sekali. Ia berfungsi dengan mengirimkan beberapa paket data secara bulat ke suatu tujuan, kemudian mengukur apakah semua paket itu terselamat dalam perjalanan dan berapa lama masa yang diambil. Anda dapat menggunakan ping untuk menguji kad Wi-Fi untuk mendapatkan respons dengan membuka Windows Command Prompt (Terminal di Mac OSX), mengetik "ping 127.0.0.1", dan menekan Return. Sekiranya kad tidak bertindak balas, kadangkala rosak.

Tidak Terlihat

Device Manager adalah alat Windows yang membolehkan anda melihat semua perkakasan yang dipasang oleh mesin anda. Kad Wi-Fi anda akan muncul di Pengurus Peranti di bawah tab Penyesuai Rangkaian. Sekiranya kad anda tidak terdapat dalam senarai, komputer anda tidak dapat mengenali bahawa kad itu ada. Ini mungkin disebabkan kad tidak memasang pemacu yang betul, atau pemacu tersebut rosak. Pengguna Mac OSX dapat menggunakan System Profiler, yang sebagian besar melakukan pekerjaan yang sama dengan Device Manager.

Penyelesaian masalah

Sekiranya kad Wi-Fi anda kelihatan rosak, anda boleh menyelesaikannya dengan menetapkannya semula. Ini dapat dilakukan dari menu View Network Connections dari Panel Kawalan Windows, dengan mengklik kanan pada ikon penyesuai, mengklik "nonaktifkan", kemudian mengklik "aktifkan". Sekiranya kad anda sama sekali tidak muncul di mesin anda, anda perlu memuat turun pemacu terbarunya. Kedua-dua Windows dan Mac OSX menawarkan perkhidmatan pemacu lokasi dan muat turun automatik. Sebagai alternatif, anda boleh melayari laman web pengeluar kad anda untuk mencuba memuat turunnya secara manual.