Apa itu Shift Pay?

Beberapa perniagaan beroperasi 24/7, termasuk hujung minggu dan cuti. Walaupun sifat perniagaan anda mungkin memerlukan banyak pergeseran dan kerja hujung minggu, tidak ada hakikat bahawa bekerja berjam-jam ini memerlukan tuntutan tambahan kepada pekerja anda. Bayar shift adalah strategi yang digunakan oleh banyak perniagaan untuk mengimbangi pekerja atas usaha dan ketidakselesaan kerja shift.

Definisi

Bayaran pergeseran adalah amalan membayar premium kepada pekerja yang bekerja pada waktu yang tidak diingini perniagaan mesti beroperasi. Premium, juga disebut perbezaan shift, memberi ganti rugi kepada pekerja yang dijadualkan untuk shift kedua atau ketiga. Sebilangan majikan membayar perbezaan shift untuk bekerja pada hujung minggu, cuti atau pergantian kerja. Bayaran pergeseran terdiri daripada kadar asas ditambah premium. Kadar asas biasanya ditakrifkan sebagai kadar gaji yang akan diterima oleh pekerja kerana hanya bekerja pada waktu siang hari Isnin hingga Jumaat.

Peraturan

Majikan tidak diwajibkan secara sah untuk menawarkan gaji shift dan mungkin membayar perbezaan shift kepada beberapa pekerja dan bukan kepada yang lain. Walau bagaimanapun, sebilangan pekerja bekerja di bawah syarat perjanjian tawar-menawar kolektif yang merangkumi peruntukan untuk gaji shift. Perkara utama yang perlu diberi perhatian oleh majikan adalah penerapan peraturan lebih masa untuk menukar gaji. Di bawah Undang-Undang Piawaian Pekerja Adil, premium gaji shift adalah sebahagian daripada kadar tetap pekerja setiap jam dan mesti disertakan ketika gaji lebih masa dikira.

Penentuan Premium

Majikan biasanya menggunakan salah satu daripada dua kaedah untuk menentukan jumlah premium yang akan ditambahkan pada kadar asas. Sekiranya majikan menggunakan formula kadar tetap, jumlah yang ditentukan akan ditambahkan pada kadar asas. Sebagai contoh, anda mungkin menambah $ 2.50 per jam pada kadar asas bagi setiap pekerja yang menerima gaji shift. Apabila kaedah peratusan digunakan, kadar asas pekerja dikalikan dengan peratusan untuk menentukan jumlah premium. Katakan anda memilih peratusan premium 25 peratus. Joe, yang mempunyai kadar gaji asas $ 16 per jam, menerima perbezaan shift $ 4 ditambah $ 16, atau $ 20 per jam. Alice, perwakilan shift, mempunyai kadar asas $ 20 sejam dan dengan itu mendapat premium $ 5 dengan jumlah $ 25 sejam.

Kelaziman

Apabila memutuskan apakah pergeseran gaji sesuai untuk perniagaan anda, ada baiknya mempertimbangkan apa yang dilakukan oleh perniagaan lain dalam industri anda. Bayaran shift digunakan oleh 83 peratus syarikat pembuatan dan 59 peratus perniagaan sokongan pelanggan, menurut Culpepper Compensation Surveys & Services. Kira-kira separuh daripada pengangkutan, pengedaran, teknologi maklumat dan pekerja kesihatan membayar perbezaan pergeseran. Gaji shift paling kerap dibayar kepada pekerja setiap jam. Kurang dari seperempat pekerja bergaji menerima gaji shift. Pekerja shift ketiga dan mereka yang mempunyai lebih banyak tanggungjawab biasanya mendapat perbezaan shift yang lebih besar.