Cara Menulis Huraian Perniagaan

Huraian perniagaan memberikan gambaran ringkas mengenai perniagaan yang anda rancangkan untuk dijalankan atau yang sudah anda jalankan. Huraian perniagaan biasanya ditulis untuk menarik minat bakal pelabur, tetapi penting tanpa mengira sama ada anda mencari dana. Ukuran keterangan perniagaan boleh berbeza-beza dan bergantung pada sejumlah faktor, termasuk sama ada anda mencari dana, jenis produk dan perkhidmatan yang anda tawarkan, industri anda dan panjang rancangan perniagaan anda. Entrepreneur.com mencadangkan agar keterangan perniagaan terus dan ringkas.

1

Teliti industri dan persaingan anda menggunakan pelbagai sumber yang boleh dipercayai. Anda boleh menemu ramah veteran industri atau mengkaji kajian yang diterbitkan, maklumat di majalah perdagangan dan sumber berita lain. Menyiasat atau menemubual pasaran sasaran anda juga dapat memberi anda maklumat berguna yang dapat anda gunakan untuk membuat perihal perniagaan anda.

2

Huraikan industri anda dengan memperincikan keadaan semasa dan memberi gambaran mengenai prospek masa depannya. Perhatikan tren dan perkembangan lain dalam bidang seperti teknologi, pengeluaran dan operasi yang mungkin mempengaruhi perniagaan anda semasa ia berkembang. Sertakan kesan positif dan negatif yang mungkin berlaku oleh trend dan perkembangan ini.

3

Berikan asas mengenai perniagaan anda, seperti nama, lokasi, waktu operasi, struktur undang-undang, bilangan pekerja, pengurusan dan sejarah. Inc.com mencadangkan untuk mengenal pasti sama ada perniagaan anda termasuk dalam kategori runcit, borong, perkhidmatan, pembuatan atau pembangunan projek.

4

Buat pernyataan masalah yang menggariskan masalah umum yang dihadapi oleh pasaran sasaran anda dan bagaimana perniagaan anda merancang untuk mengatasinya dengan produk atau perkhidmatan yang ditawarkannya. Terangkan secara terperinci produk dan perkhidmatan yang anda ingin jual. Fokus pada ciri dan faedah, terutama yang membezakan perniagaan anda daripada persaingan.

5

Kenal pasti pasaran sasaran anda dengan memberikan maklumat mengenai julat umur, sikap, tabiat perbelanjaan, tahap pendapatan, status perkahwinan, nilai, lokasi geografi dan gaya hidup. Perincikan bagaimana anda merancang untuk memasarkan produk dan perkhidmatan anda ke pasaran sasaran anda. Huraikan jenis mesej yang sesuai dengan pasaran sasaran anda dan bagaimana ia suka menerima maklumat.

6

Terangkan bagaimana anda merancang untuk mengeluarkan dan mengedar produk atau perkhidmatan anda. Gariskan orang dalam pasukan anda - sama ada vendor dan pembekal atau pekerja - yang akan membantu produk atau perkhidmatan anda mencapai sasaran pasaran sasaran anda.

7

Nyatakan bagaimana perniagaan akan menjana wang, dan senaraikan faktor utama yang akan anda gunakan untuk mengukur kejayaan.

8

Cetak keterangan perniagaan anda dan sertakan dengan rancangan perniagaan anda yang lain.