Adakah Monitor Apple Bekerja Dengan PC?

PC boleh berfungsi dengan monitor Apple selagi ia menyokong standard sambungan bersama. Monitor Apple menggunakan tiga jenis sambungan: VGA, DisplayPort dan Thunderbolt. Monitor terbaru menggunakan Thunderbolt sementara yang tertua menggunakan VGA. Monitor VGA dan DisplayPort dapat menggunakan penyesuai untuk bekerja dengan PC yang menggunakan jenis sambungan alternatif.

VGA - Standard Monitor PC Tertua

Monitor Apple yang lebih lama yang menyokong standard sambungan VGA serasi sepenuhnya dengan PC. Standard VGA tidak mempunyai variasi dan menghantar isyarat analog lurus. PC yang hanya mempunyai sambungan monitor DVI atau HDMI boleh menggunakan penyesuai untuk menambahkan sokongan VGA. Penyesuai menghubungkan terus ke port DVI atau HDMI di komputer dan menukar isyarat ke VGA analog.

DVI mempunyai sokongan terpadu untuk penukaran analog sementara HDMI tidak, menjadikan penyesuai DVI-ke-VGA lebih murah.

DisplayPort dan Mini DisplayPort

Monitor Apple yang menggunakan standard sambungan DisplayPort sepenuhnya serasi dengan PC. Standard DisplayPort dirancang untuk melengkapi standard HDMI dan mempunyai prestasi yang serupa ketika menggunakan port yang lebih kecil. Menurut PCWorld, DisplayPort dimaksudkan untuk digunakan dengan monitor komputer sementara HDMI ditujukan untuk peranti pengguna. PC yang mempunyai sambungan DisplayPort terbina dalam dapat menggunakan monitor DisplayPort Apple tanpa memerlukan penyesuai.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai komputer yang dilengkapi VGA-, DVI- atau HDMI, anda boleh menggunakan penyesuai untuk menyambungkan PC anda ke monitor Mac DisplayPort. Piawaian VGA memerlukan penukaran digital-ke-analog dan seterusnya mempunyai penyesuai yang lebih besar. Port DisplayPort dan MiniDisplay juga boleh ditukar dengan penyesuai.

Thunderbolt - Data Berkelajuan Tinggi

Sokongan monitor Thunderbolt berbeza dari komputer ke komputer. PC yang dilengkapi dengan Thunderbolts pada papan induknya boleh menggunakan monitor sukan Thunderbolt Apple. Menurut PC Magazine, Thunderbolt dirancang untuk penyuntingan video berkelajuan tinggi di pelbagai monitor. Teknologi Thunderbolt berfungsi berbeza daripada VGA, DVI dan HDMI kerana ia tidak hanya menghantar data visual: ia dapat digunakan untuk membuat rantai daisy apa-apa jenis peranti komputer luaran.

PC yang tidak dilengkapi Thunderbolt tidak dapat menggunakan penyesuai untuk menukar isyarat VGA, DVI atau HDMI keluar menjadi standard Thunderbolt. Laptop yang tidak mempunyai Thunderbolt tidak sesuai dengan jenis paparan. Paparan Thunderbolt dapat menyambung ke PC yang mempunyai port pengembangan PCI Express.

Keretakan baru untuk dunia kabel dan monitor yang sudah kompleks adalah Thunderbolt 3, versi terbaru pada masa penerbitan. Thunderbolt 3 menggunakan penyambung gaya C USB, menjadikannya berbeza dengan Thunderbolt 1 dan 2; anda memerlukan penyesuai untuk menggunakan PC Thunderbolt sebelumnya dengan monitor Thunderbolt 3. Anda juga boleh menemui penyesuai Thunderbolt 3 untuk DisplayPort, DVI dan HDMI serta VGA.

PC yang menyokong DVI

PC yang menyokong DVI memerlukan perhatian tambahan ketika membeli adaptor dan kabel untuk menyambung ke monitor Apple VGA dan DisplayPort. Menurut DataPro, terdapat lima gaya sambungan DVI yang berbeza-beza dengan penyesuai dan sokongan kabel. Kad grafik PC biasanya menyokong port yang mampu menangani versi DVI-Dual Link yang merangkumi semua pin yang terdapat dalam semua versi. Posting Dual Link DVI-I dapat diturunkan untuk keserasian dengan empat versi DVI yang lain.

Walau bagaimanapun, beberapa penyesuai hanya akan menyokong kabel yang menghubungkan ke jenis kabel DVI tertentu. Penukar digital sahaja akan kehilangan pin analog dan penukar hanya analog akan kehilangan beberapa pin digital. Ini bermaksud kabel yang menyokong semua standard tidak akan dapat disambungkan ke penyesuai ini.