Bolehkah Anda Berkongsi Dokumen jika Orang Lain Tidak Mempunyai Gmail?

Menggunakan Google Docs membolehkan anda berkolaborasi dengan orang lain pada dokumen dalam masa nyata. Ini memudahkan untuk mengemas kini dokumen kumpulan dan mendapatkan input dari orang lain. Semasa menggunakan perkhidmatan ini, anda tidak perlu mengirim dokumen hanya kepada orang yang mempunyai akaun Gmail. Dokumen Google tidak terhad kepada pengguna Gmail.

Akaun Google

Daripada diharuskan memiliki akaun Gmail, pengguna hanya memerlukan akaun Google. Pengguna boleh menyediakan akaun Google dengan alamat e-mel apa pun. Apabila anda ingin menyediakan akaun Google, anda hanya pergi ke halaman akaun baru dan kemudian masukkan alamat e-mel, kata laluan dan maklumat peribadi anda yang ada. Ini membolehkan anda mengakses salah satu produk yang ditawarkan Google secara percuma, seperti Dokumen, Adsense dan Alat Webmaster.

Mengakses Dokumen Google

Setelah membuat dokumen di Google Docs, anda mempunyai kuasa untuk membiarkan orang lain mengaksesnya. Apabila anda pergi ke bahagian "Kongsi Dokumen Ini" pada Dokumen Google, ini memberi anda pilihan untuk memasukkan alamat e-mel. Setelah anda menghantar alamat e-mel, ia akan menghantar e-mel kepada orang itu. Sebaik sahaja dia mengklik pautan dalam e-mel, dia akan dibawa ke skrin masuk. Dia akan memerlukan akaun Google untuk mendapatkan akses ke dokumen tersebut.

Akses segera

Sebaik sahaja individu yang mengklik pautan masuk ke Google, dia akan dibawa ke dokumen tersebut. Pada ketika itu, apa sahaja yang anda sertakan dalam dokumen itu dapat dilihat oleh orang itu. Apabila pengguna baru membuat perubahan pada dokumen, ia akan muncul di skrin anda semasa melihat dokumen tersebut. Ini membolehkan anda mengerjakan dokumen pada masa yang sama dengan orang lain tanpa meniru sebarang karya.

Penerbitan ke Web

Pilihan lain yang perlu dipertimbangkan adalah menerbitkan dokumen anda ke Web. Dengan program Google Docs, dokumen yang anda buat dapat diterbitkan dengan mudah seperti halaman web lain. Kemudian anda hanya memberikan alamat Web kepada orang lain yang anda mahu melihatnya. Apabila anda melakukan ini, pengguna lain tidak akan dapat menyunting dokumen tersebut. Pilihan ini pada dasarnya membuat laman web untuk pembaca anda memeriksa dokumen anda. Ini tidak memerlukan akses ke Gmail atau bahkan akaun Google untuk melihatnya.