Cara Membuat Risalah 3 Halaman di Microsoft Word

Microsoft Word adalah program pemprosesan kata yang kuat yang membantu pemilik perniagaan membuat dokumen pelbagai jenis. Anda boleh membuat surat dan buletin, memasukkan foto dan membuat gambar. Microsoft mempunyai banyak templat yang tersedia, yang menjadikan kehidupan perniagaan menjadi lebih mudah. Sekiranya anda menyiapkan beberapa program pemasaran baru dan ingin membuat pamflet tiga halaman, juga disebut pamflet trifold, Microsoft Word 2016 melalui sistem operasi Windows 10 menjadikannya mudah.

Menggunakan Templat dalam Word

Buka Microsoft Word. Kotak pop timbul akan terbuka yang membolehkan anda memulakan projek baru, membuka projek baru atau mencari templat. Anda mahu memilih "Baru" dari Templat. Di Templat, anda akan melihat banyak jenis templat perniagaan seperti jadual, rancangan perniagaan dan menu. Pilih brosur. Mempercepat carian anda dengan menaip "brosur" atau "brosur trifold" di kotak carian. Mungkin ada lebih dari satu pilihan templat dengan tema atau skema warna yang berbeza. Pilih tema yang paling sesuai dengan keperluan anda untuk mempermudah penyuntingan. Buka fail untuk melihat susun atur MS Word 16.

Apabila templat dibuka, anda akan melihat pelbagai kotak dengan contoh teks dan gambar. Kotak teks dan gambar ini semua boleh diedit. Sekiranya anda menyukai susun atur, fon dan warna, yang perlu anda lakukan ialah klik pada kotak teks dan sorot teks untuk menaip kandungan tersuai anda sendiri. Ganti gambar dengan mengklik kanan pada gambar dan pilih Ubah Gambar di menu drop-down. Ikuti arahan untuk mencari gambar syarikat anda seperti logo dan foto. Pilih yang anda mahukan untuk bahagian itu.

Sekiranya gambar menyisipkan lebih besar daripada templat asal, ubah ukurannya dengan mengklik di sudut gambar, tahan sambil menarik gambar untuk mengubah ukurannya mengikut perkadaran. Ulangi untuk semua bahagian dan gambar kandungan. Simpan fail dengan nama yang anda mahukan.

Pamflet dalam Word dari Scratch

Membuat risalah trifold tanpa templat mungkin memerlukan lebih banyak kerja tetapi memberikan anda kemampuan untuk menyesuaikannya sepenuhnya. Sebaik sahaja anda mempunyai versi akhir, anda boleh menggunakannya sebagai templat untuk versi masa depan dan risalah yang dikemas kini.

Buka Word dan mulakan Dokumen Kosong baru. Lalai dari huruf standard. Format dokumen sebelum anda menambah apa-apa. Pilih Tata Letak Halaman di bar menu atas. Pilih Margin Khusus dan pilihan susun atur akan muncul. Pilih susun atur Landskap. Tukar semua margin menjadi .1 dari 1. Ini membolehkan mencetak seluruh kertas yang anda perlukan. Pilih OK dan kemudian pindah ke tab Lajur di bawah pilihan menu Tata Letak Halaman yang sama. Untuk brosur trifold, anda mahukan tiga lajur yang bermaksud anda akan menambah dua rehat lajur. Risalah anda diformat, dan anda mungkin mula mengisi kandungan.

Anda boleh memasukkan teks secara langsung atau memasukkan kotak teks melalui tab sisipan. Sekiranya anda mengetik hingga akhir lajur tanpa kotak teks, teks akan menuju ke lajur seterusnya. Kotak teks membantu menyelaraskan semuanya dengan bersih. Gunakan Insert Text Box dan Insert Image sesuai keperluan berdasarkan rekaan yang anda bayangkan. Anda boleh menghapus atau memindahkan kotak ini menggunakan tab Edit. Main dengan jenis fon, ukuran dan pilihan Word Art untuk melihat pelbagai cara untuk menambahkan ciri dinamik ke risalah anda. Simpan fail sebelum ditutup.