Cara Membuka Fail XLS pada Telefon Pintar

XLS adalah jenis fail lalai untuk fail Microsoft Office Excel. Ia sesuai dengan hampir semua program yang membaca fail hamparan. Sekiranya anda ingin menguruskan hamparan semasa anda dalam perjalanan, anda boleh melakukannya menggunakan Google Drive melalui Web, atau anda boleh menambahkan aplikasi yang dirancang untuk membaca fail XLS pada peranti mudah alih anda. Pilihan mana yang lebih baik bergantung pada sama ada anda mahu menyegerakkan data antara beberapa peranti atau menguruskan data secara eksklusif pada telefon pintar anda. Pilihan aplikasi anda juga bergantung pada sistem operasi mudah alih yang digunakan oleh telefon anda.

Google Drive

1

Muat naik fail XLS dari komputer anda ke Google Drive. Versi mudah alih Google Drive tidak membenarkan anda memuat naik fail dari peranti anda.

2

Buka penyemak imbas telefon anda dan arahkan ke drive.google.com. Google Drive akan mengesan penyemak imbas mudah alih anda secara automatik dan mengarahkan anda ke versi Google Drive aplikasi Web.

3

Ketuk fail XLS untuk membukanya. Anda kini dapat melihat data spreadsheet dan bahkan mengeditnya terus dari telefon anda.

Dokumen yang Akan Dihantar

1

Pasang Dokumen untuk Pergi dari App Store untuk iPhone anda atau dari Google Play untuk telefon Android anda. Dokumen untuk Pergi juga tersedia untuk telefon BlackBerry. Ini adalah aplikasi berbayar dan harganya berbeza-beza bergantung pada peranti.

2

Buka aplikasi Documents to Go. Sekiranya fail XLS anda adalah lampiran e-mel, anda boleh mengetuk lampiran dan memilih untuk membukanya dengan Dokumen untuk Pergi.

3

Segerakkan telefon pintar anda ke komputer anda melalui USB untuk menyalin fail XLS dari komputer ke telefon anda.

Hamparan untuk iOS

1

Pasang Spreadsheet pada iPhone atau peranti iOS anda yang lain dan buka di komputer anda.

2

Ketuk ikon "Tetapan", yang terlihat seperti roda gigi, dan geser butang "Hidup" di sebelah "Aktifkan Berkongsi Fail." Di bahagian bawah layar, alamat IP akan muncul yang Anda gunakan untuk menyambung ke aplikasi. Dalam panduan pengguna, contoh IP adalah "//83.104.94.164:8080."

3

Masukkan alamat sambungan menggunakan penyemak imbas di komputer anda. Telefon pintar anda mesti disambungkan ke rangkaian yang sama dengan komputer anda. Klik fail untuk memuat turunnya dari telefon anda, atau muat naik fail XLS dari komputer anda menggunakan halaman Web.