Cara Menukar JPEG ke PDF Menggunakan Acrobat

Sekiranya anda telah mengimbas dokumen dengan pengimbas atau telefon anda dan mempunyai gambar sebagai fail JPG, selalunya berguna untuk menukar gambar tersebut ke PDF. Dengan menggunakan Adobe Acrobat, anda bahkan dapat memproses teks dalam gambar secara automatik sehingga mudah dicari oleh siapa sahaja yang anda kirimkan gambar tersebut.

Penukaran Acrobat JPG ke PDF

Anda boleh menggunakan perisian Acrobat Adobe, yang terkenal dengan kemampuan penyuntingan PDF, untuk mengubah gambar menjadi PDF.

Dalam program, klik butang "Tingkatkan Imbasan". Kemudian, klik "Pilih Fail" dan pilih JPG atau fail gambar lain yang ingin anda ubah menjadi PDF.

Sekiranya terdapat teks dalam gambar yang ingin anda ubah menjadi teks yang boleh dicari dan boleh dipilih dengan pengecaman watak optik, klik "Kenali Teks." Nyatakan di mana dalam dokumen yang anda ingin cari teks dan bahasa mana yang mungkin digunakan, dan kemudian klik "Kenali Teks." Klik pada butang "Suspek yang Benar", ditunjukkan dengan kaca pembesar, dan Acrobat akan meminta anda mengenai teks yang nampaknya tidak jelas sehingga anda dapat membetulkan sebarang kesalahan pengecaman gambar sebelum menyelesaikan dokumen.

Apabila anda berpuas hati, klik "Selesai." Klik butang "Simpan" dan simpan dokumen anda sehingga siap untuk dikongsi dengan orang lain.

Menggunakan Alat Lain

Acrobat bukan satu-satunya alat yang boleh anda gunakan untuk mengubah fail JPEG atau gambar lain menjadi PDF yang boleh dicari.

Terdapat alat Adobe Scan to PDF yang boleh anda muat turun untuk telefon pintar anda yang akan membolehkan anda menggunakan peranti ini pada dasarnya sebagai pengimbas genggam, mengambil gambar yang boleh ditukar menjadi PDF yang diproses teks. Fail boleh disentuh lebih lanjut di Acrobat Pro setelah PDF dibuat. Aplikasi, yang disebut Adobe Scan, tersedia di Google Play Store dan iPhone App Store.

Aplikasi lain juga tersedia di pasar aplikasi untuk menukar gambar dan rakaman kamera menjadi PDF yang boleh digunakan, dan ia boleh berguna untuk mengambil gambar kontrak, penerimaan dan dokumen lain di mana sahaja semasa anda tidak mempunyai pengimbas penuh yang tersedia.

Anda juga dapat mencetak gambar JPG ke PDF dari banyak program Windows atau MacOS, walaupun pada umumnya anda tidak dapat mencari teks dalam PDF yang dibuat dengan cara itu. Untuk melakukannya di Windows, pergi ke menu "File", klik "Print" dan sebagai pencetak, pilih "Print to PDF." Apabila anda mengklik cetak, pilih nama fail untuk PDF yang ingin anda buat.