Mengapa Firefox mengambil masa yang lama untuk dimuat?

Mozilla Firefox mungkin memerlukan masa yang lama untuk dimuat kerana cache lama atau kuki yang tersimpan di komputer anda, kerana mereka mungkin memerlukan banyak masa untuk mendapatkan maklumat. Masa permulaan juga bergantung pada pilihan halaman utama dan tab anda. Duplicate Session Restore file juga boleh menyebabkan Firefox tertinggal atau bertahan semasa permulaan, kerana mungkin merosakkan plugin dan konflik dengan perisian keselamatan Internet.

Hapus Sejarah Terkini

Anda mungkin dapat menyelesaikan masalah permulaan Firefox hanya dengan membersihkan sejarah penyemakan imbas anda, termasuk cache, kuki dan sejarah penyemak imbas dan muat turun. Fail pilihan lama atau rosak boleh menyebabkan konflik dengan fail lain atau penyemak imbas Firefox dan menyebabkan program tertinggal. Kosongkan semua sejarah terkini dengan mengklik pilihan "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox dan menahan kursor anda di atas anak panah lungsur "Sejarah". Pilih "Hapus Sejarah Terkini ..." Klik kotak lungsur "Jangka masa untuk membersihkan" dan dan pilih "Segalanya." Klik anak panah lungsur "Butiran" dan pilih setiap kotak sehingga tanda semak muncul. Klik "Kosongkan Sekarang."

Pilihan Permulaan

Sekiranya Firefox diatur untuk membuka laman web sebagai halaman rumahnya, cuba tetapkan semula ke halaman kosong atau halaman utama lalai dengan mengklik pilihan menu "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox dan pilih "Pilihan." Klik tab "Umum" dan pilih butang "Pulihkan ke Lalai". Klik "OK" untuk menutup tetingkap.

Anda mungkin juga menghidupkan fungsi Pemulihan Sesi, atau senarai laman web untuk dimuat semasa memulakan secara automatik. Kedua-duanya akan meningkatkan masa yang diperlukan untuk memulakan Firefox. Matikan pilihan ini dengan mengklik tab "Tab" di tetingkap Pilihan. Klik pilihan "Jangan muat tab sehingga dipilih" sehingga tanda centang muncul dan klik "OK."

Gandakan Sesi Pemulihan Fail

Sokongan Mozilla Firefox menyatakan bahawa pendua fail Pemulihan Sesi boleh menyebabkan Firefox menjadi lambat untuk bertindak balas. Fail Pemulihan Sesi adalah fail yang dibuat untuk memulihkan tab atau tetingkap yang dibiarkan terbuka semasa kemalangan. Hapus fail pendua dengan mengklik pilihan menu "Bantuan" di bahagian atas tetingkap Firefox dan memilih "Maklumat Penyelesaian Masalah." Klik butang "Tunjukkan dalam Pencari" di bahagian Asas Aplikasi tetingkap untuk membuka tetingkap dengan folder profil anda. Tutup Firefox dan biarkan tetingkap folder profil terbuka. Padamkan semua fail "sessionstore.js", termasuk salinan seperti "sessionstore-1.js" dan "sessionstore-2.js."

Pemalam

Plugin seperti Flash, Java dan Adobe Reader kerap dikemas kini. Sekiranya anda tidak mengemas kini penyemak imbas Firefox secara berkala, mereka boleh merosakkan keseluruhan penyemak imbas. Nasib baik, setiap kemas kini mengatasi masalah sebelumnya, dan anda mungkin dapat menyelesaikan masalahnya dengan mengemas kini ke versi terbaru. Periksa halaman Periksa Plugin Firefox dan ikuti arahan kemas kini. Mulakan semula Firefox apabila selesai. Anda juga mungkin perlu mematikan semua pemalam dan mengaktifkannya satu demi satu untuk mengetahui mana, jika ada, yang menyebabkan masalahnya. Klik pilihan "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox, pilih "Add-ons" dan klik tab "Plugin". Lumpuhkan setiap pemalam. Mulakan semula Firefox.

Perisian Keselamatan Internet

Periksa mana-mana program anti-virus, firewall atau keselamatan Internet lain yang dipasang di komputer anda, kerana mungkin menghalang Firefox agar tidak dapat dibuka dengan betul. Sekiranya program nampaknya menyekat Firefox atau menyekat akses ke Internet, periksa dokumentasi program untuk mendapatkan arahan mengenai cara mematikan atau menghapusnya. Namun, berhati-hati, kerana membiarkan program untuk melewati tetapan keselamatan membuat anda rentan terhadap jangkitan malware atau perisian intip.