Cara Mendapatkan Borang W9 Dari Syarikat

Sekiranya anda mempunyai entiti perniagaan atau kontraktor memberikan perkhidmatan untuk syarikat anda, bernilai $ 600 atau lebih, anda mesti melaporkannya kepada Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri dalam penyata cukai pendapatan anda. Anda memerlukan nombor pengenalan pembayar cukai perniagaan untuk melaporkan transaksi dengan tepat. Untuk mendapatkan maklumat ini, anda boleh menyelesaikan perniagaan dan menghantar borang W9 kepada anda. Borang W9 boleh didapati dari IRS.

Penerangan

Nama rasmi borang tersebut adalah Borang W-9 Permintaan untuk Nombor Pengenalan Wajib Pajak dan Perakuan. Borang satu halaman yang ringkas meminta nombor pembayar cukai penerima, pengecualian, perakuan dan maklumat hubungan. Ini juga merangkumi arahan untuk pengirim dan penerima.

Penyedia Perkhidmatan

Anda boleh meminta W9 dari mana-mana individu atau entiti yang telah melakukan sebarang jenis transaksi dengan syarikat anda, termasuk harta tanah atau amanah domestik. Penerima mestilah warganegara AS, pemastautin AS yang sah atau syarikat yang berpusat di Kontraktor AS dan perniagaan yang tidak berpusat di AS mesti menggunakan salah satu borang W-8 yang direka untuk entiti asing.

Permintaan

Untuk meminta maklumat W9, anda mesti menghantar borang kepada individu atau entiti yang telah memberikan perkhidmatan kepada syarikat anda. Anda boleh memuat turun borang secara percuma dari laman web IRS. Anda juga boleh membuat borang anda sendiri, tetapi mesti mengandungi maklumat yang sama dengan dokumen IRS rasmi. Hantarkan e-mel atau hantarkan borang tersebut kepada syarikat dengan meminta wakil melengkapkan dan mengembalikannya kepada anda.

Pemfailan

Setiap borang W9 yang anda terima hendaklah merangkumi nama perniagaan berdaftar penyedia perkhidmatan, klasifikasi cukai persekutuan, alamat perniagaan, nombor pengenalan majikan, maklumat penahanan sandaran dan nombor perakuan, jika berkenaan. Gunakan maklumat untuk melaporkan transaksi anda dengan syarikat semasa anda menyediakan penyata cukai pendapatan untuk perniagaan anda. Anda tidak perlu menghantar borang W9 ke IRS. Sebaliknya, failkan dengan dokumen perniagaan anda untuk digunakan di masa hadapan.