Cara Memulakan Perniagaan Penghantaran Kecil

Sekiranya anda ingin melancarkan perniagaan kecil dengan bayaran permulaan yang minimum, perkhidmatan kurier atau perkhidmatan penghantaran berskala kecil mungkin merupakan pertaruhan terbaik anda. Anda tidak perlu mengeluarkan banyak perbelanjaan untuk peralatan, tidak ada keperluan pendidikan atau pengalaman, dan anda mempunyai banyak pelanggan berpotensi di hujung jari anda. Untuk mendapatkan perkhidmatan kurier dari tanah, anda memerlukan kenderaan, dolly dan telefon bimbit.

Apa yang anda perlukan

Sekiranya anda sudah mempunyai kenderaan, anda boleh memperoleh semua peralatan lain yang anda perlukan dalam satu perjalanan ke kedai perkakasan. Secara keseluruhan, anda ingin memastikan anda mempunyai:

  • Van kargo, trak kotak atau trak pikap - lebih disukai yang menjimatkan bahan api. Sekiranya anda hanya menghantar bungkusan kecil, SUV atau kereta kompak mungkin mencukupi.

  • Sekurang-kurangnya satu dolly

  • Satu set tali ratchet untuk mengamankan kargo

  • Telefon bimbit, lebih baik dipisahkan dari telefon peribadi anda, khusus untuk panggilan berkaitan perniagaan

Jangan mengabaikan undang-undang. Siapkan perniagaan anda sebagai hak milik tunggal atau syarikat dengan tanggungan terhad, dan periksa dengan pejabat atau laman web pesuruhjaya daerah atau pejabat komisen pendapatan anda mengenai syarat-syarat untuk mendapatkan lesen perniagaan.

Bermula

Setelah anda menyatukan peralatan anda dan sebarang perlesenan yang diperlukan, inilah masanya untuk menguraikan model perniagaan anda.

  1. Tentukan had penghantaran anda. Ini menyempitkan asas pelanggan anda dan membatasi perbelanjaan gas dan jarak tempuh.
  2. Tentukan hari dan jam mana yang anda bersedia bekerja.
  3. Buat senarai kenalan perniagaan yang mungkin membuat kontrak untuk membuat penghantaran untuk mereka, seperti kedai runcit, restoran, pejabat undang-undang dan mesin cuci kering tempatan.
  4. Iklankan perniagaan anda. Kirimkan risalah di kawasan perkhidmatan anda, bagikan kad perniagaan dan gunakan pilihan iklan dalam talian yang boleh anda targetkan mengikut kawasan, seperti iklan Facebook. Pertimbangkan juga untuk menawarkan kupon untuk mengembangkan perniagaan awal itu.

Buat Belanjawan

Seperti perniagaan kecil, anda memerlukan rancangan perniagaan, tetapi kerana anda mungkin akan bekerja di luar rumah, rancangan anda akan terdiri daripada perbelanjaan dan keperluan kewangan.

Tentukan bagaimana anda akan mengenakan bayaran kepada pelanggan anda. Buat harga asas untuk perkhidmatan anda dan atasi caj sama ada mengikut jam atau batu. Rata-rata, kurir yang menggunakan kenderaan ringan - seperti kereta, trak pikap atau minivan - menghasilkan sekitar $ 36 sejam. Pertimbangkan untuk menambahkan surcaj bahan bakar atau jarak tempuh untuk laluan yang lebih panjang.

Setelah anda menggariskan bagaimana pendapatan anda akan berfungsi, anggarkan perbelanjaan anda. Perhatikan kos iklan dan penyelenggaraan bahan bakar dan kenderaan, serta insurans kereta, insurans kargo dan insurans liabiliti.

Sekiranya anda merancang untuk akhirnya menambahkan lebih banyak pekerja atau kenderaan ke armada penghantaran anda, buat tujuan keuntungan yang membolehkan anda melakukannya.

Ikuti Reputasi Anda

Setelah anda memulakan perniagaan penghantaran anda, anda ingin menjalin hubungan yang berkekalan dengan pelanggan berulang.

Pertimbangkan untuk membuat program kesetiaan, seperti penghantaran percuma untuk setiap 15 penghantaran atau tawaran pakej untuk perniagaan yang menawarkan harga tetap untuk sebilangan penghantaran setiap minggu. Cari tahu apa yang menjadikan anda tawaran terbaik untuk pelanggan anda, dan bermainlah dengan kuat.