Mengapa Java Penting?

Java adalah salah satu bahasa pengaturcaraan paling popular yang digunakan untuk membuat aplikasi dan platform Web. Ia dirancang untuk fleksibiliti, yang membolehkan pemaju menulis kod yang akan berjalan di mana-mana mesin, tanpa mengira seni bina atau platform. Menurut laman utama Java, lebih dari 1 bilion komputer dan 3 bilion telefon bimbit di seluruh dunia menjalankan Java.

Gunakan

Java digunakan untuk membangun aplikasi dan platform untuk sejumlah perangkat, termasuk komputer, komputer riba, konsol permainan, pemain Blu-ray, sistem navigasi kereta, alat pemantauan perubatan, meter parkir, terminal loteri dan telefon pintar. Ini juga merupakan bahasa utama untuk rangkaian, terutama untuk pusat data yang menyimpan dan memindahkan data berdasarkan Web.

Applet

Java juga digunakan untuk membuat miniatur, program dinamis yang berjalan di samping atau disematkan dalam halaman Web. Program-program ini disebut applet dan dapat digunakan untuk menampilkan peta, cuaca, permainan atau widget atau alat interaktif lain di halaman Web.

Pengaturcaraan

Berdasarkan sintaks berasaskan C dan C ++, Java berorientasikan objek dan berdasarkan kelas. Pembangun menggunakan dan menggunakan Java kerana kod dapat dijalankan dengan aman di hampir mana-mana platform lain, tanpa mengira sistem operasi atau seni bina peranti, selama perangkat tersebut memiliki Java Runtime Environment (JRE) yang terpasang. JRE bervariasi bergantung pada jenis perangkat tertentu, tetapi pada dasarnya menjalankan mesin atau persekitaran "maya", yang menerjemahkan kod menjadi aplikasi atau program.

Java dan JavaScript

Walaupun namanya cukup mirip dan keduanya digunakan untuk membuat alat dan permainan dinamis di halaman Web, Java dan JavaScript adalah bahasa yang berbeza. Java lebih mantap dan dapat digunakan sebagai satu-satunya bahasa pengaturcaraan untuk aplikasi, sementara JavaScript adalah bahasa skrip ringan yang menambahkan fungsi - seperti applet Java - ke halaman Web.