Perbezaan Antara Modal Operasi Bersih (NOWC) dan Jumlah Modal Operasi (TOC)

Perbezaan utama antara jumlah modal operasi (TOC) dan modal operasi bersih (NOWC) adalah seperti membandingkan AS dengan salah satu dari negaranya. Sebuah negeri adalah sebahagian dan di dalam AS. Perkara yang sama berlaku untuk TOC dan NOWC. NOWC adalah bahagian atau dalam TOC. TOC terdiri daripada NOWC ditambah dengan penambahan aset tetap.

Apa Yang Membezakan NOWC

NOWC adalah modal operasi. Dengan kata lain, ambil aset semasa anda dan tolak liabiliti jangka pendek semasa anda. Menurut Xplaind, aset semasa anda terdiri daripada:

 • Wang Tunai
 • Akaun belum terima
 • Persediaan

Liabiliti jangka pendek anda merangkumi akaun yang perlu dibayar dan akruan (contohnya, bonus pekerja). Setelah anda mengurangkan semua liabiliti dari aset anda, anda mempunyai NOWC anda. Mudah-mudahan, semasa anda membuat matematik, aset anda melebihi liabiliti anda.

TOC Memberi Anda Gambar Lebih Besar

Walaupun NOWC jangka pendek dalam pandangannya, TOC menggabungkan jangka pendek dan jangka panjang. TOC merangkumi semua yang dilakukan oleh NOWC, serta aset tetap. Aset tetap terdiri daripada:

 • Peralatan
 • Mesin
 • Kenderaan milik syarikat
 • Perabot pejabat
 • Bangunan
 • Tanah

Pecah NOWC dan TOC dalam Nombor Sebenar

AZCentral menunjukkan bahawa nombor bercakap dalam jumlah besar. Semasa membandingkan NOWC dan TOC hanya jalankan nombor. Kami akan mulakan dengan NOWC. Katakan perniagaan anda mempunyai:

 • Wang tunai $ 100,000
 • $ 200,000 dalam akaun belum terima
 • $ 100,000 dalam inventori

Ini semua merangkumi aset jangka pendek syarikat anda, dan menambah $ 400,000 . Sekarang, kami menambah contoh liabiliti.

 • $ 60,000 dalam akaun yang perlu dibayar
 • $ 40,000 dalam akruan

Jumlah ini menambah jumlah liabiliti kepada $ 100,000 .

Pada ketika ini kita akan mengambil aset $ 400,000 dan mengurangkan liabiliti $ 100,000. Ini menjadikan jumlah modal kerja bersih bersih menjadi $ 300,000 positif .

Anggaplah aset jangka panjang syarikat anda adalah $ 600,000 . Oleh itu, jika kita mahu menentukan TOC, kita akan mengambil NOWC sebanyak $ 300,000 dan menambahkannya ke aset jangka panjang $ 600,000. Ini menjadikan jumlah modal operasi menjadi $ 900,000 .

Apakah Makna Nisbah Modal Kerja?

Anda memerlukan wang untuk menyokong operasi jangka pendek anda. Tetapi berapa banyak modal kerja yang mencukupi? Dari situlah nisbah modal kerja masuk: Ini membantu anda merancang.

BDC menjelaskan bahawa anda mengambil jumlah aset semasa dan membahagikannya dengan jumlah liabiliti semasa anda. Ini akan menunjukkan tahap kecairan anda. Dengan kata lain, ini adalah seberapa baik anda dapat memenuhi tanggungjawab anda. Ini adalah ukuran yang baik untuk digunakan ketika cuba memutuskan apakah anda harus mengembangkan operasi perniagaan anda. Secara umum, nisbah 2: 1 menunjukkan kewajiban anda dapat dipenuhi dan masih mempunyai beberapa padding. Selain itu, ini memberi anda kemampuan untuk melabur dalam operasi yang diperluas.

Melebih-lebihkan Syarikat

Modal operasi dan modal kerja adalah perkara yang sama. Ini adalah wang yang mesti anda jalankan operasi harian syarikat anda. Pelaburan bersih dalam modal operasi adalah pembayaran yang keluar dari modal kerja. Sebagai contoh, katakan anda mahu membeli peralatan. Sekiranya anda membiayai peralatan tersebut, pembayaran balik pinjaman akan mengurangkan modal kerja. Akibatnya, tidak banyak wang tunai untuk menjalankan perniagaan.

Wisegeek menunjukkan bahawa pelabur akan sering melihat pelaburan bersih perniagaan dalam modal operasi. Ini adalah petunjuk bahawa syarikat mungkin terlalu banyak. Ketika itulah anda kembali ke nisbah modal kerja dan tentukan apakah pelaburan bersih adalah kaedah yang betul.