3LCD vs. Projektor DLP

Sebilangan besar projektor perniagaan menggunakan salah satu daripada dua teknologi. projektor pemprosesan cahaya digital membuat gambar dengan memantulkan atau memesongkan cahaya dengan cermin mikroskopik. Projektor dengan tiga panel paparan kristal cair mengarahkan cahaya melalui versi kecil TV skrin rata, mewarnai cahaya dan menghasilkan gambar. Kedua-dua teknologi mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Bagaimana 3LCD Berfungsi

Projektor 3LCD menggunakan prisma untuk memisahkan cahaya dari mentolnya ke dalam komponen merah, hijau dan biru. Setiap bahagian cahaya melewati panel LCD yang menunjukkan gambar untuk warna itu. Projektor kemudian menggabungkan semula cahaya menjadi satu gambar warna penuh dan memproyeksikannya melalui lensa.

Bagaimana DLP Berfungsi

Projektor DLP memantulkan cahaya dari mentol dari cip khas dengan satu cermin untuk setiap piksel. Gambar yang dipantulkan dari cip kemudian melewati roda warna yang mewarnainya. Proses ini berlaku ribuan kali sesaat, bergantian antara gambar merah, biru, hijau, hitam dan putih. Kerana gambar berubah dengan begitu cepat, penonton menganggapnya sebagai gambar bergerak yang padat.

Kebaikan 3LCD

Teknologi 3LCD mempunyai beberapa faedah utama. Output cahaya biasanya lebih tinggi pada projektor 3LCD daripada projektor DLP perniagaan. Pada masa yang sama, projektor LCD biasanya dapat menghasilkan warna yang lebih terang dan tepu daripada DLP. Akhirnya, kerana projektor 3LCD tidak menggunakan ilusi optik untuk menghasilkan gambar, mereka tidak mempunyai "kesan pelangi" projektor DLP yang dapat menyoroti sebilangan kecil penonton.

Faedah DLP

Projektor yang menggunakan teknologi DLP mempunyai beberapa kelebihan utama berbanding LCD. Projektor DLP boleh lebih kecil dan lebih ringan daripada LCD - menjadikannya sangat baik untuk pejuang jalan raya. Oleh kerana panel LCD membenarkan sedikit cahaya melewati walaupun panel berwarna hitam, DLP memproyeksikan gambar dengan lebih banyak kontras dan hitam yang lebih gelap, walaupun manfaat ini biasanya hanya dapat dilihat di bilik gelap. Akhirnya, sementara panel LCD rosak dari masa ke masa, dan biasanya rosak lebih cepat jika digunakan selama berjam-jam sehari, DLP menurunkan lebih rendah.

Mana Yang Betul?

Untuk kebanyakan aplikasi perniagaan, kedua-dua projektor 3LCD dan DLP dapat memberikan gambar yang sangat baik. Kecuali anda mempunyai keperluan yang sangat spesifik yang membatalkan salah satu daripada dua teknologi, seperti mempunyai tahap ketepatan warna yang tinggi atau perlu menjalankan projektor selama lapan hingga sepuluh jam sehari, kedua-dua teknologi akan berfungsi. Oleh itu, anda boleh memilih projektor berdasarkan kemampuannya yang lain atau berdasarkan harganya.