Cara Menyiapkan Pencetak untuk Pembuangan Selamat

Pencetak adalah aksesori komputer yang biasa, dan seperti kebanyakan aksesori akan mula mengalami penurunan prestasi dan masalah lain dari masa ke masa. Sama ada anda mengganti pencetak kerana model yang lebih baru mempunyai ciri tambahan atau kerana pencetak lama tidak lagi berfungsi, anda tidak boleh membuang peranti itu ke tong sampah begitu tidak diperlukan lagi. Pembuangan aksesori komputer dengan betul adalah mesra alam, dan anda mungkin dapat membantu tujuan yang baik dengan melakukannya juga.

Bahaya E-Sisa

Sekiranya pencetak tidak dibuang dengan betul, komponen pencetak yang mengandung bahan-bahan yang berpotensi toksik diletakkan di tempat pembuangan sampah atau dibakar, yang memungkinkan bahan-bahan ini keluar ke tanah atau memasuki udara sebagai abu. Selain bahan kimia dalam dakwat dan toner yang digunakan oleh pencetak, papan litar dan komponen lain boleh mengandungi logam berbahaya seperti plumbum dan merkuri. Menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS, elektronik akhir hayat termasuk pencetak komputer menyumbang sumber merkuri terbesar dalam sisa perbandaran.

Penyediaan Pencetak

Sebelum melupuskan pencetak, pastikan bahawa kad SD, memori yang boleh ditanggalkan atau alat tambah lain telah dikeluarkan dari pencetak. Keluarkan kartrij cetak dari pencetak, cabut kabel USB atau kabel penyambung lain dan lepaskan kabel kuasa. Kartrij cetak hendaklah dibuang secara berasingan melalui program kitar semula sementara kabel USB, kabel kuasa atau kabel lain dapat digunakan semula oleh elektronik lain atau dibuang secara terpisah. Sekiranya pencetak masih dalam keadaan berfungsi, sertakan kabel kuasa dengan pencetak semasa melepaskannya sehingga dapat diperbaiki jika itu adalah pilihan.

Pelupusan yang betul

Setelah pencetak siap dilupuskan, komputer harus dibawa ke pusat yang mengkhususkan diri dalam kitar semula dan pelupusan sisa elektronik. Pusat-pusat ini memproses pencetak yang mereka ambil, membongkarnya dan membersihkan bahagian-bahagiannya untuk mengeluarkan dakwat atau kakisan yang mungkin terkumpul sepanjang hayat pencetak. Plastik, logam dan bahan lain yang boleh dikitar semula akan dipisahkan sehingga boleh dikitar semula dengan betul sementara bahan yang tidak dapat dikitar semula akan dibuang dengan selamat. Bergantung pada pilihan yang ditawarkan oleh pusat kitar semula, anda mungkin dibayar untuk bahan-bahan dalam pencetak yang anda bawa.

Program Pembelian Balik Pengilang

Sebilangan pengeluar pencetak menawarkan program pembelian semula dan kitar semula, sehingga anda tidak perlu mencari dan mengunjungi kemudahan kitar semula tempatan. Program pembelian balik pengeluar biasanya mengharuskan anda mengunjungi laman web pengeluar untuk menerima sebut harga dan mencetak label penghantaran; dalam kebanyakan kes, program pembelian balik ini akan menerima pencetak dari pengeluar lain juga. Walaupun anda bertanggungjawab untuk mengemas dan menghantar pencetak, kos penghantaran biasanya dibayar oleh program. Setelah pengeluar menerima pencetak anda, anda akan dibayar berdasarkan keadaan dan model pencetak jika pencetak masih mempunyai nilai komersial. Dalam beberapa kes, anda mungkin dapat menurunkan pencetak pada rakan niaga pengilang untuk menghilangkan keperluan penghantaran.

Kartrij Cetak Kitar Semula

Kartrij cetak biasanya dikitar semula secara berasingan daripada pencetak sendiri untuk menyimpannya dan sebarang dakwat yang terdapat di dalamnya dari tempat pembuangan sampah. Banyak peruncit yang menjual kartrij cetak menawarkan kotak drop di mana kartrij terpakai boleh diletakkan untuk dikitar semula, dan beberapa pengeluar pencetak juga menawarkan perkhidmatan kitar semula melalui pos. Daur ulang kartrij cetak memastikan bahawa dakwat yang tersisa di dalamnya dikeringkan dengan selamat dan kartrij itu sendiri dipecah dan dibersihkan sebelum sebarang komponen dikitar semula atau dibuang.

Mencetak Pencetak

Sekiranya pencetak masih dalam keadaan berfungsi, pertimbangkan untuk mendermakan pencetak daripada membuangnya. Sebilangan organisasi menerima peralatan komputer yang disumbangkan dan, setelah melakukan ujian dan membaik pulih jika perlu, kemudian menyebarkannya ke program atau kepada keluarga berpendapatan rendah dengan anak-anak berusia sekolah atau orang lain yang akan mendapat manfaat daripada akses ke peralatan komputer asas di rumah. Organisasi lain mengendalikan kedai barang berjimat cermat atau kedai jualan lain dan menjual peralatan terpakai yang berfungsi sebagai cara mengumpulkan dana untuk khidmat masyarakat.