Masalah Memuat turun Keperluan Keselamatan Microsoft

Sekiranya anda menghadapi masalah memuat turun dan memasang Microsoft Security Essentials, anda mungkin perlu melakukan beberapa tugas persiapan sebelum memasang aplikasi. Sebagai contoh, semua perisian anti-virus mesti dikeluarkan sepenuhnya dari komputer sebelum memuat turun dan memasang MSE. Selain itu, banyak laman web shareware menawarkan muat turun versi aplikasi MSE. Daripada memuat turun alat dari salah satu laman web ini, muat turun MSE hanya dari halaman muat turun rasmi Microsoft.

Sahkan Keserasian OS

Microsoft Security Essentials hanya serasi dengan Windows 7, Vista dan Windows XP sahaja. Di Windows 8, program Windows Defender memberikan perlindungan yang sama seperti MSE. Selain itu, perhatikan untuk memuat turun versi yang betul untuk sistem operasi anda. Contohnya, jika komputer anda menjalankan Windows 7 32-bit, anda mesti memuat turun MSE versi 32-bit untuk dipasang ke mesin anda.

Penghapusan Program Anti-Virus

Sebelum memasang MSE, hapus sepenuhnya semua program anti-virus dan anti-malware. Walaupun anda telah menyahpasang perlindungan anti-virus anda untuk mempersiapkan pemasangan MSE, sisa fail masih ada. Muat turun dan jalankan alat penyingkiran untuk produk anti-virus anda untuk membuang semua sisa dan tetapan fail. Setiap pengedar alat anti-virus utama menyediakan alat penghapusan untuk produknya. Sebagai contoh, AVG menyediakan AVG Remover dan Kaspersky menawarkan alat KAV Removal (lihat Sumber). McAfee menyediakan alat Penghapusan Produk Pengguna McAfee, juga dikenal sebagai MCPR, dan Symantec menawarkan alat CleanWipe untuk penyebaran perusahaan (lihat Sumber). Periksa laman web pengedar untuk program anti-malware anda untuk mencari alat penyingkiran produk anda.

Muat turun MSE

Microsoft mengesyorkan agar anda menggunakan penyemak imbas Internet Explorer untuk memuat turun aplikasi MSE. Walau bagaimanapun, muat turun juga berfungsi dengan Firefox. Penyemak imbas lain mungkin tidak disokong. Buka halaman muat turun rasmi Microsoft Security Essentials di penyemak imbas (pautan di Sumber), dan kemudian klik ikon "Muat turun Sekarang" untuk memuat turun MSEInstall.exe. Jangan jalankan fail dari lokasi sekarang, tetapi simpan fail ke cakera keras anda. Sekiranya anda menjalankan Windows 64-bit, atau anda perlu memuat turun versi MSE untuk komputer lain, klik pautan "Tersedia dalam 33 Bahasa" lebih jauh di halaman muat turun MSE. Pilih versi yang betul untuk dimuat, dan kemudian simpan fail pemasangan ke cakera keras anda.

Pasang MSE

Klik fail pemasangan untuk melancarkan rutin pemasangan MSE, dan kemudian ikuti arahan di skrin untuk memasang aplikasi. Setelah dipasang, alat MSE meminta anda mengemas kini aplikasi dan menjalankan imbasan awal. Jangan melewatkan proses ini kerana ia harus dilakukan sebaik sahaja pemasangan. MSE berjalan di latar belakang untuk melindungi komputer anda dari perisian hasad dan ancaman lain. Konfigurasikan alat untuk mendapatkan dan memasang definisi virus dan kemas kini perisian secara automatik untuk memastikan tahap perlindungan tertinggi.