Cara Membuat Kecekapan di Tempat Kerja

Kecekapan di tempat kerja ditentukan oleh kerja atau tugas yang diselesaikan dalam satu hari kerja oleh pekerja tunggal, atau oleh pekerjaan yang diselesaikan oleh jabatan atau pasukan dalam jangka waktu tertentu. Pekerja yang cekap bekerja keras untuk menyelesaikan tugas mereka, yang bermaksud syarikat akan menyelesaikan lebih banyak pekerjaan dengan kadar gaji setiap jam yang sama. Sekiranya pekerja bosan dengan pekerjaan mereka atau tidak merasa termotivasi untuk menyelesaikan tugas yang ada, kecekapan di pejabat mungkin menurun, yang bermaksud tarikh akhir dapat ditolak. Buat kecekapan di pejabat dengan memperhatikan gangguan pekerja dan mendorong motivasi profesional.

1

Kenal pasti sebab mengapa pekerja tidak cekap di tempat kerja atau pejabat. Ini mungkin bukan satu sebab; sebilangan pekerja kurang cekap kerana mereka bosan dengan pekerjaan yang dimaksudkan, sementara yang lain menunda sebagai kebiasaan buruk. Bercakap dengan pekerja untuk mengetahui sebab-sebab di sebalik kekurangan kecekapan.

2

Hadkan gangguan untuk pekerja yang mempunyai masa yang sukar untuk menumpukan tugas setelah ditarik ke pelbagai arah. Benarkan tempoh konsentrasi tanpa gangguan, terutamanya jika tugas-tugas sudah hampir tiba. Pekerja yang sering terganggu mungkin menyerah untuk menyelesaikan kerja di pejabat dan hanya menunggu gangguan seterusnya.

3

Kaji keperluan pekerjaan bagi mereka yang cenderung memberi bantuan di tempat kerja. Kecekapan mungkin kurang kerana pekerja ditarik ke arah yang berbeza dan membantu dalam pelbagai projek, tanpa fokus yang nyata pada tugas yang sedang dilakukan. Leraikan tanggungjawab dengan tekun, supaya semua pekerja dapat bekerjasama.

4

Tugaskan mentor untuk memberi inspirasi kepada pekerja yang bosan dengan rutin kerja harian, atau bagi mereka yang memerlukan sedikit motivasi. Seorang mentor menunjukkan kepada pekerja betapa pentingnya pekerjaan mereka dan memberikan latihan motivasi.

5

Benarkan pekerja berehat mental, sama ada melibatkan minum kopi, membaca artikel atau mematikan deringan telefon. Waktu rehat ini memisahkan tempoh kerja yang tertumpu.

6

Ganjaran pekerja yang menyelesaikan pekerjaan luar biasa di pejabat dengan memuji mereka di buletin dalaman, atau memberi mereka plak untuk kerja keras dan sumbangan pejabat. Memperoleh pengiktirafan dapat memotivasi pekerja lain untuk bekerja lebih keras dan memberi contoh untuk standard pejabat.