Tanda-tanda Teratas Kepimpinan Buruk

Kepemimpinan adalah salah satu faktor terpenting yang menentukan kejayaan sesebuah syarikat. Kepemimpinan yang lemah dapat mempengaruhi moral pekerja dengan serius dan bahkan menyebabkan garis bawah syarikat terjun. Kepemimpinan yang buruk membawa kepada pengekalan pekerja yang buruk dan mendemotivasi pekerja yang tinggal, menyebabkan mereka jauh lebih produktif daripada yang sepatutnya.

Contoh Kepimpinan Buruk

Penting untuk mengetahui apa ciri-ciri pemimpin yang tidak baik sehingga mereka dapat diperhatikan lebih awal dan dijaga sebelum perniagaan itu menderita. Apabila anda dapat melihat pemimpin yang buruk, anda dapat mengelakkan perangkap yang akan menjadikan anda pemimpin yang buruk dalam perniagaan anda sendiri dan juga mengenalinya dalam pengurus anda dan memperkuat kepemimpinan anda sendiri dan juga pengurus anda. Berikut adalah beberapa contoh kepemimpinan yang tidak baik:

Tidak Ada Kimia Pasukan

Sekiranya hanya satu orang dalam satu pasukan yang mengadu tentang ketua, maka masalahnya mungkin akan terpencil dan hanya wujud di antara mereka berdua. Walau bagaimanapun, apabila beberapa ahli pasukan mengadu tentang ketua, dan biasanya mengenai perkara yang sama, serta anggota jabatan lain dan juga pelanggan, maka anda tahu ada sesuatu yang salah. Banyak pemimpin bertindak balas terhadap hal ini dengan menyembunyikan kepalanya di pasir dan menunggunya hilang. Malangnya, kemungkinan tidak akan berlaku. Masalah jarang hilang sebelum ia diselesaikan. Sekiranya tidak dapat diselesaikan, masalahnya akan bertambah buruk.

Oleh kerana kimia pasukan sangat penting di mana-mana pejabat, kepemimpinan yang lemah dapat menyebabkan perpecahan pasukan sama sekali, dengan beberapa pekerja bahkan meninggalkan syarikat. Ini menyebabkan penurunan produktiviti dan kelemahan.

Tidak Ada Komunikasi

Pemimpin yang buruk tidak akan mendengarkan orang bawahan mereka. Mereka tidak menghargai input daripada pekerja mereka. Mereka biasanya akan mengabaikan e-mel dan mesej dari pekerja mereka dan menghabiskan masa yang lama dari pejabat. Pemimpin seperti itu akan meletakkan keutamaan rendah untuk mendengar pekerja mereka, bahkan memotong mereka ketika mereka bercakap untuk bercakap sendiri.

Pemimpin yang lemah tidak akan mengambil kira pendapat kakitangan, walaupun pendapat tersebut datang dari anggota staf yang mempunyai kemahiran dan pengalaman yang luas dalam perkara yang dibincangkan. Hasilnya, mereka mungkin melepaskan peluang untuk melakukan sesuatu dengan cara yang lebih baik dan lebih cekap. Pemimpin yang lemah juga biasanya akan gagal menyampaikan maklumat kepada pekerja mereka mengenai dasar dan prosedur yang mesti mereka ikuti dan kemudian sering memarahi atau menghukum pekerja apabila mereka gagal mengikutinya.

Terdapat Perolehan Pekerja yang Tinggi

Perolehan pekerja adalah petanda kepimpinan yang lemah. Pekerja tidak mungkin meninggalkan tempat kerja sekiranya mereka berpuas hati dengan tempat itu dan berpuas hati dengan pekerjaan yang mereka lakukan. Sekiranya keperluan ini tidak dipenuhi, maka pekerja akan meninggalkan peluang paling awal untuk padang rumput yang lebih hijau.

Pemimpin yang tidak baik tidak akan mendengar pekerja yang memberi isyarat bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Kegagalan untuk memberi perhatian ini sering mendorong pekerja, menyebabkan rasa tidak senang dan tidak berpuas hati dengan pekerjaan mereka. Walaupun pekerjaan itu sendiri menyenangkan pekerja, persekitaran kerja tidak kondusif bagi mereka, dan mereka akan pergi secepat mungkin.

Pemimpin cenderung kepada pengurusan mikro

Seorang pengurus mikro hanyalah seorang pemimpin yang tidak dapat menahan godaan untuk mengawal dan mengarahkan tindakan terkecil yang diambil oleh pekerja. Mereka mahu terlibat dalam apa sahaja yang dilakukan oleh pekerja mereka, dan kesannya menyekat.

Di satu pihak, pengurus mikro akan merasa puas kerana semuanya akan dilakukan mengikut kehendak mereka. Sebaliknya, pengurusan mikro dapat menimbulkan kebencian pada pekerja kerana mereka merasa dipantau seolah-olah mereka adalah anak-anak. Mereka akan merasa kekurangan autonomi dan tanggungjawab, dan mereka akan membenci pekerjaan yang mereka lakukan. Selalunya, pengurus mikro adalah cara mereka kerana mereka tidak yakin dengan kebolehan mereka, atau mereka hanya takut melepaskan rasa kawalan mereka.

Pemimpin Tidak Mempunyai Visi

Pekerja senang bekerja untuk pemimpin dengan visi yang jelas dan meyakinkan dan cara yang jelas untuk sampai ke sana. Mereka menggunakan visi lebih daripada yang lain, dalam beberapa kes bahkan membayar gaji yang jauh lebih rendah daripada yang mereka dapat di tempat lain hanya kerana mereka dapat melihat bahawa syarikat yang mereka kerjakan mempunyai masa depan yang cerah, atau mereka percaya pada misinya.

Apabila seorang pemimpin tidak memiliki penglihatan, dia cenderung tidak memiliki banyak sifat penting lainnya, seperti keutamaan, inspirasi dan fokus. Kerana mereka tidak memiliki rasa arah, pekerja mereka juga tidak akan memiliki rasa arahan, yang akan menyebabkan mereka kelelahan dan kekurangan produktiviti.

Dengan pasukan yang tidak fokus memikul tugas yang tidak produktif, hampir tidak ada kesan bagi syarikat itu, dan sepertinya kebuntuan akan berhenti. Hasil dari ini biasanya gesekan pekerja yang tinggi.

Pemimpin tersebut tidak mempunyai harapan yang jelas untuk pekerja mereka

Seorang pekerja yang tidak mengetahui apa yang diharapkan daripada mereka akhirnya akan merasa kecewa, dan ini akhirnya akan mempengaruhi seberapa baik mereka menjalankan tugas yang diberikan kepada mereka. Pemimpin yang lemah tidak akan memberitahu pekerja mereka tarikh akhir untuk projek atau mungkin memberitahu mereka tetapi gagal memberitahu mereka apa tujuan mereka untuk projek itu. Atau mereka mungkin terus memindahkan tarikh akhir dan membiarkan pekerja dalam keadaan kebingungan.

Perincian projek mungkin tidak jelas, yang menjadikan pekerja sukar mengetahui apa yang penting dan menetapkan keutamaan yang tepat semasa mereka menjalankan projek. Pemimpin juga mungkin tidak memberikan tugas kepada anggota pasukan yang berlainan, meninggalkan pasukan dalam kebingungan - melakukan projek sebelum ia bermula.

Pemimpin Mempunyai Kegemaran

Dari semua tanda pemimpin yang tidak baik, ini mungkin salah satu yang paling sukar untuk diperhatikan. Pemimpin yang buruk selalunya akan mempunyai pilihan yang sangat spesifik untuk gaya kerja tertentu, kaedah komunikasi tertentu atau satu pendekatan untuk menyelesaikan masalah berbanding yang lain. Tidak ada salahnya menjadi spesifik. Namun, ia menjadi kepimpinan yang lemah apabila menyebabkan pemimpin itu benar-benar mengabaikan sumbangan beberapa anggota pasukan dan sebaliknya menggemari pihak lain.

Dalam beberapa kes, pemimpin itu bahkan tidak tahu bahawa mereka bermain kegemaran. Mereka hanya bertindak berdasarkan bias mereka, dan tindakan yang dihasilkan cenderung ke arah tertentu. Dalam keadaan terburuk, pemimpin tahu betul apa yang mereka lakukan tetapi tetap melakukannya.

Pemimpin adalah Pembuli

Inilah petanda pemimpin yang tidak baik. Pemimpin yang buruk boleh membuli dan menakut-nakutkan pekerja, mengancam mereka dengan pemberhentian sekiranya mereka tidak melakukan kerja itu untuk memuaskan hati pemimpin. Pemimpin yang buruk sering akan memarahi pekerja mereka atas kesalahan mereka di depan umum dan bahkan mengkritik mereka kerana aspek keperibadian atau penampilan mereka, dan bukannya pekerjaan yang mereka lakukan.

Pekerja yang mendapati diri mereka bekerja di pejabat di mana pemimpinnya adalah pembuli sering merasa tidak bersemangat dan pergi sebaik sahaja mereka mendapat peluang. Produktiviti akan turun, dan intinya akhirnya akan menyusul. Dalam keadaan terburuk, persekitaran negatif boleh menyebabkan tekanan yang melampau pada pekerja dan membawa kepada masalah psikologi negatif.