Cara Menggunakan Kekunci Fn pada Laptop Toshiba

Bagi pekerja perniagaan, komputer riba menawarkan kelebihan tersendiri berbanding PC desktop. Komputer riba anda memberi anda akses ke fail dan perisian semasa anda dalam perjalanan, membolehkan anda bekerja dari mana-mana bilik di rumah atau pejabat dan tidak memerlukan persediaan perkakasan tambahan setiap kali anda menggunakannya. Namun, tidak seperti PC desktop, beberapa komputer riba menawarkan ciri perkakasan tambahan seperti kekunci Fungsi yang terdapat pada mana-mana komputer riba Toshiba. Dilabelkan sebagai "Fn", kekunci ini membolehkan anda mengaktifkan pelbagai ciri pada komputer riba anda.

1

Tekan "Fn-Esc" untuk membisukan atau mematikan pembesar suara komputer anda.

2

Tekan "Fn-F1" untuk mengunci komputer riba anda. Apabila anda mengunci komputer riba anda, hanya kata laluan pengguna yang anda tetapkan yang akan membolehkan sesiapa sahaja mengaksesnya.

3

Tekan "Fn-F2" untuk memaparkan semua pilihan penjimatan tenaga yang tersedia untuk komputer riba anda. Sebagai contoh, anda boleh mematikan pemacu optik anda untuk menjimatkan bateri.

4

Tekan "Fn-F3" untuk mengaktifkan mod Sedia Segera. Mod ini mematikan komputer anda kecuali memori, yang membolehkan anda menghidupkan komputer dengan pantas apabila anda memerlukannya. Instant Standby membolehkan komputer anda tetap hidup sehingga 30 jam.

5

Tekan "Fn-F4" untuk mengaktifkan mod Hibernasi. Mod ini serupa dengan Instant Standby kecuali kuasa boleh bertahan selama 26 hari; namun, memerlukan lebih lama untuk menghidupkan komputer.

6

Tekan "Fn-F5" untuk meninjau pilihan paparan anda.

7

Tekan "Fn-F6" untuk mengurangkan kecerahan monitor anda. Setiap kali anda menekan kekunci ini, anda akan mengurangkan kecerahan.

8

Tekan "Fn-F7" untuk meningkatkan kecerahan monitor anda. Setiap kali anda menekan kekunci ini, anda akan menambah kecerahan.

9

Tekan "Fn-F8" untuk menukar sambungan wayarles komputer anda dari Wi-Fi ke Bluetooth dan kembali lagi.

10

Tekan "Fn-F9" untuk mematikan pad sentuh tetikus. Tekan butang sekali lagi untuk mengaktifkannya.

11

Tekan "Fn-F10" untuk mematikan pad anak panah. Tekan butang sekali lagi untuk mengaktifkannya.

12

Tekan "Fn-F11" bersama-sama untuk mematikan pad nombor tetikus. Tekan butang sekali lagi untuk mengaktifkannya.

13

Tekan "Fn-F12" bersama-sama untuk memperbesar skrin anda. Tekan butang sekali lagi untuk mengezum keluar.

14

Tekan "Fn-Spacebar" untuk mengubah resolusi monitor anda. Setiap kali anda menekan butang ini, resolusi berubah.