Bagaimana Menentukan Jenis Sambungan Internet Yang Anda Miliki

Perniagaan kecil di kawasan metropolitan sering beroperasi melalui sambungan jalur lebar, tetapi syarikat di lokasi luar bandar mungkin tidak mempunyai akses ke kabel atau DSL. Internet berkelajuan tinggi, seperti namanya, harus lebih cepat daripada dial-up, tetapi masalah talian, gangguan isyarat dan masalah lain dapat mencegah organisasi menerima manfaat sambungan jalur lebar. Anda harus mengetahui jenis sambungan Internet yang digunakan komputer anda untuk menyambung ke Web untuk memastikan bahawa anda menerima perkhidmatan yang boleh dipercayai. Gunakan Pusat Rangkaian dan Perkongsian di Windows 8 untuk mengetahui sama ada komputer anda menyambung ke rangkaian berwayar atau tanpa wayar - atau tidak sama sekali - dan kemudian periksa peralatan rangkaian anda untuk mengetahui sama ada anda mempunyai dial-up, kabel atau DSL perkhidmatan.

Ethernet atau Wi-Fi

1

Tekan "Windows-C", atau arahkan penunjuk ke bahagian kanan atas skrin, dan pilih "Cari" dari bar Charms.

2

Masukkan "rangkaian" ke dalam bidang pencarian, klik "Tetapan" dan kemudian pilih "Rangkaian dan Pusat Perkongsian" dari hasilnya.

3

Kaji maklumat di sebelah kanan medan Sambungan untuk label "Ethernet" atau "Wi-Fi". Sekiranya anda mempunyai sambungan dial-up, anda tidak akan melihat salah satu jenis sambungan ini di halaman.

Dial-Up, DSL atau Kabel

1

Periksa sisi notebook atau bahagian belakang desktop untuk mengetahui kabel telefon yang menghubungkan komputer ke soket telefon dinding, yang menunjukkan sambungan dial-up.

2

Cari modem jika komputer tidak disambungkan ke bicu telefon. Sekiranya anda disambungkan ke rangkaian Ethernet, komputer anda disambungkan ke modem melalui kabel rangkaian; jika anda berhubung melalui Wi-Fi, cari bahagian dalam rumah atau pejabat anda untuk mencari kotak hitam kecil dengan lampu hijau atau biru yang berkelip di bahagian depan. Modem harus mempunyai hanya satu port Ethernet; jika kotak itu mempunyai banyak port, kemungkinan besar penghala, bukan modem.

3

Periksa bahagian belakang modem untuk melihat apakah peranti menyambung ke soket dinding melalui kabel sepaksi atau kabel telefon. Kabel sepaksi digunakan untuk jalur lebar kabel, dan kabel telefon untuk DSL.